Vi har fått en debatt om lokalisering av teaterutdanning på øverste politiske nivå – som er oppsiktsvekkende fordi det  angår:  Levanger - Verdal - Nord Universitet.

Det er all grunn til å følge med i timen.

Skal Skuespillerutdanningen ved Nord Universitet fortsatt lokaliseres til Tindved Kulturhage i Verdal eller flyttes til Campus, Røstad i Levanger.

Refleksjoner om dette er ikke av ny dato, men har nå nådd et foreløbig klimaks når ordfører Svarva/varaordfører Reberg,  bruker flytting av skuespillerutd. fra Verdal som et argument for sikring av Campus, Røstad, Levanger sin framtidige eksistens!

– Vi ønsker ikke en lokaliseringskrig med Verdal, men mener at skuespillerutdanningen er sikrere mot nedlegging viss den plasseres på Campus Røstad enn om den blir liggende i Verdal, orienterte Svarva sitt kommunestyre med.

Det ble sogar hevdet at ledelsen ved Nord Universitet hadde kommet med signaler om dette, noe rektor  Bjørn Olsen ved Nord universitet har avvist at det foreligger planer om, eller at det finns administrative initiativ til.  Ordfører Iversen i Verdal har også ved direkte henvendelse til Universitetsledelsen i Bodø fått denne klare meldingen.

Men spekulasjonen stopper ikke der. Dekan Poulson ved Fakultet for lærerutdanning, og kunst og kulturfag på Røstad fastslår at fagmiljøet arbeider med strategier for best mulig faglig utvikling.  Det har naturligvis fakultet for lærerutdanning rett og plikt til, men jeg lurer: Hvem er det egentlig som diskuterer bærekraften for en forsvarlig teaterfaglig utdanning ved Nord Universitet?  Har teaterfaglig miljø og kompetanse en sterk stemme  i såpass tunge strategiske vurderinger og beslutninger?

Er det Fakultetet for Lærerutdanning som gir ordfører Svarva ammunisjon til sin «krigserklæring»? Det virker unektelig slik.

Jeg har vært tilknyttet kulturpolitisk miljø/offentlige byråkrati i 20 år, som ansatt og leder/sjef ved tidl. Nord-Trøndelag Teater.  Jeg «leser» av  erfaring, åpenbare kulturpolitiske strategier som er ment som byggeklosser i framtidige vedtak som i dette tilfellet i hvert fall ikke handler om kunst/kultursamarbeid Levanger-Verdal.

Når denne type kulturdebatt slår ut i åpne kommunestyremøter og skaper motsetninger mellom Levanger og Verdal er det grunn til uro  Ment eller ikke ment krigserklæring – en lite gjennomtekt kommentar, ordfører Svarva. Den politiske retorikken på Levanger i saken er med å tilsløre mål og mening og fører til merkelig synsing og sneversynthet.

«Lettvinthetens uutholdelige tilstedeværelse» er mildt sagt sterkt tilstede.

Jeg støtter naturligvis ordfører Bjørn Iversens utspill i saken.  Ikke fordi jeg er verdaling, men jeg har et motiv: Jeg var med og bygde opp denne Skuespillerutdanningen.

Når det faktisk hevdes fra flere at det var tidl. HINT (Høgskolen i Nord-Tr.lag) som utviklet utdanninga, er det mildt sagt provoserende, og sjølsagt blir det også brukt som et stedsplasseringsargument.  Her må historiske fakta presiseres.

Det private Teaterselskapet InnSpæll A/S (nå oppløst) startet i 2002 et målbevisst arbeid for etablering av en alternativ skuespillerutdanning i Norge.  Verdal som teaterkommune var et naturlig sted for dette arbeidet.  Dette var nærmest en uhørt tanke og lovlig stor ambisjon, og vårt arbeid skjedde derfor på flere vis ” i det skjulte”. Fagplaner ble imidlertid godkjent,  Stortingsbenken, orientert, osv.  Men få  forstod vel egentlig hva som var på gang.

Og særdeles viktig: Verdal Kommune spilte på lag ut fra en langsiktig, helhetlig politisk visjon for teatertkommunen.  I sannhet en sjelden konstruksjon av samhandling: politisk vilje - faglig profesjonell og innovativ teaterkompetanse.  Stor gjensidig tillit var grunnlaget.

InnSpæll fikk sogar oppdraget med å gjennomføre forprosjektet for et framtidig Tindved Kulturhage,  nettopp med tanke på hovedleietaker; Skuespillerutdanningen.  Og slik ble det.

InnSpæll hadde naturligvis ikke økonomisk fundament til å drive privat, profesjonell  skuesp. utdanning på sikt, og vedtok å «gi fra seg eventyrprosjektet»  til HINT høsten 2005 som fattet etableringsvedtak – og resten er kjent historie.  I dag ligger Norges 3dje offentlige skuespillerutdanning  i Tindved Kulturhage, Verdal med  50 studenter fra hele landet fordelt på tre klasser i 3-årig skuespillerutdanning. Det skal faktisk mer til av kommunal bistand for etablering av skuespillerutdanning - enn utleie av storsal og scene!

Alle skjønner at en offentlig utdanninginsinstitusjon er lukrativ og god kulturpolitikk for en kommune.  I det perspektivet kan en forstå at Levangers ordfører legger  strategier og  uttaler seg slik som han gjør, men fra Verdal-ståsted er det helt uakseptabelt.

Fra 2005 har det vært en kontinuerlig kulturutvikling i Verdal sentrum –  Skuesp.utdanningen har  vært en politisk pådriver for bygging av det nye Turnéteatret i Trøndelag,  som etter hvert vil samhandle med Tindved, skuesp.utd. Nord Universitet.

Dette er det nye KULTURKVARTALET i Verdal –  med Ungdomshuset Panzer – og Næringshagedelen BRIKKEN – i tilknytning til torget, Johannes Minsaas Plass  fram mot Verdal kino.  Disse fakta og udiskutable satsinger på kultur, utdanning og  profesjonell teaterkunst i Verdal, ligger i dette vedtatte Kulturkvartalet som også er signert av ledelsen i  nye Trøndelag Fylkeskommune.

Teaterutdanning,  kultur/kunstproduksjon,  næring, nye opplevelser  og nytenking på tvers av forelda skillelinjer, som dyrker nøkkelordet; kommunikasjon, vil utvikles her.

Verdal kan ikke akseptere at Skuspillerutdanningen skal legges til Campus Røstad.

Når ordfører Svarva proklamerer at tilskudd til fotball må gis der det spilles fotball!

- vil jeg som et apropos til den uttalelsen proklamere:

(Med all respekt «Aristokatter»)

Plassering av skuespillerutdanning må være der det lages teater.

Regissør Arnulf Haga