Hun har skrevet et innlegg til lokalavisa, hvor hun ser nærmere på måke- eller måseproblematikken.

– Måsen hører jo sommeren til ved sjøen, med bølgeskvulp, fiskesnøre og båt, der måsene på himmelen venter på at vi skal få fangst!

Men det er ikke der folk irriteres over den.

– I tettbebyggelsen hører den ikke til. Folk legger eller kaster ut mat, og dermed er det straks 20-30 måser som vil ha maten - med høye skrik og leven, og fugleskitt og guano over hele området, noe som det ofte er vanskelig å få bort hvis du ikke tar det med det samme. Mange nye beboere vet ikke hva følgene av alle denne matingen kan føre til, poengterer hun i vedhenget til innlegget.

Flotte MÅKER eller MÅSER!  De nye innvandrerne i boligstrøkene?

Vi har ca. 19 hekkende måkearter i Norge og de hekker/bygger rede, og legger egg,  helst ved kysten, hvor de HØRER TIL, men også ved ferskvann eller sumpområder.  De lever av fisk som de selv fanger, smådyr i fjæra, innsekter som de ofte fanger i lufta, men de spiser også andre fuglers egg og unger, voksne fugler, åtsler, avfall, mat i fiskehavner, mat-avfall på søppelfyllinger (!) og meitemark på nypløyde åkrer om våren.  De holder som oftest til i kolonier.

Som andre levende vesen, kan også de oppleve at det er lettere å få maten servert enn å jobbe for den! De flytter til dit det er lett å finne mat, finner nye steder å være på, bygge reder der de er uønsket og i det hele tatt har mange forlatt steder der de i hundrevis av år hørte hjemme. På de nye oppholdsplassene får de «servert» maten, når mennesker kaster ut matavfall i hagen, på leikeplassene i oppkjørselen eller ute på gata. Ettersom de har et godt syn og har merket seg at der det er mennesker er det også ofte mat, møter de bare opp som den store selvfølgelighet. Det kan være morsomt å mate måsen for den skaper både støy og et lurve-leven og de skriker og skriker med svært høyt volum  for å få oppmerksomhet og for å varsle de andre måkene at «her er det mat», «her er det mat», «kom kom»!!! De kan også bli svæært nærgående og kanskje ikke helt ufarlig der det er små unger/menneskebarn.

Måkene husker hvor de har fått eller funnet mat tidligere og kan sitte i dagevis, ukesvis og vente på mer servering. Det har blitt en unaturlig livsførsel! Når de har unger er de særs virksomme og gjør hva de kan for å beskytte sine små, - slik som alle foreldre gjør, men kanskje ikke på samme måte som måseforeldrene praktiserer. De skriker, de stuper og de «skyter», ikke bare en, men flere store stråler, med «guano» på den første og beste de møter, som fortjener det, og biler, motorsykler, vinduer, verandaer, hagemøbler, kaffebord med oppdekking, får ofte en dusj av denne avføringen som er ganske sterk, som kan være vanskelig å få fjernet og som kan inneholde stoffer som vi helst ikke skal få et for nært «forhold» til!! De kan inneholde litt av hvert!!

I tillegg til at folk kaster ut mat/mater måsene, er det også noen nydelige små mus og litt større dyr, rottene, som finner steder hvor de kan finne mat uten å direkte jobbe for det.  Mus- og rotteinvasjon har vi vel hørt om flere ganger og grunnen er ofte at disse dyra finner matavfall som er kastet ut fra mennesker som ikke forstår følgene som ofte har blitt, etter kanskje bare en «vennlig tjeneste»! Synd!!

Nei, skal vi mate måsene er det ganske lettvint å ta med seg maten, gå ned til fjæra der de hører til, langt fra menneskeboliger, og mat dem der!  La de få hjelpa der de egentlig lever, det er de FLESTE tjent med, og ikke la disse fuglene forflytte seg til kunstige bo-områder som ikke passer for både dem og oss mennesker!  Det er ikke morsomt at noen skal hate de vakre måsefuglene og også andre fugler og dyr, pga. deres væremåte, deres svært merkbare skriking, både nag og natt, men det er ofte vi/noen mennesker som er syndebukken her og som ikke forstår bedre!

Ungene våre må også læres opp til å forstå hvordan fugler og dyr lever og hvor de egentlig hører til, og ikke akkurat der vi bor, - i hagen vår, på verandaen vår, og at vi alle vil helst ha en bolig og område fritt for storfuglguano! Biler, motorsykler, sykler, postkasser, hagemøbler, barnevogner og hustak må få slippe disse «fulltrefferne» og som det er av og til svært vanskelig å få bort!

Hanne Holthe Munkeby

Medlem i NOF - Norsk Ornotologisk Forening