Verdalskalk sin tillatelse til uttak av kalkstein ble i fjor økt fra to til fire millioner millioner tonn per år. De siste årene har uttaket ligget på ca. 1,5 millioner tonn. Det har aldri vært høyere enn dette.

Det eksisterende dagbruddet har fortsatt nok stein til drift i flere tiår. Å øke dagbruddarealet har derfor ingen effekt på hvor mye kalkstein som blir tatt ut, hvor stor lastebiltrafikk det blir eller hvor mange arbeidsplasser som tilbys.

Det samme skrev Verdalskalk i brev til Verdal kommune 7.2.2018: «Økning av det regulerte arealet i Tromsdalen medfører ikke automatisk en økning i trafikken. Volumutviklingen henger sammen med den til en hver tid gjeldende utslippstillatelsen for anlegget, samt etterspørselen etter kalkstein i markedet.»

Allikevel har Verdalskalk foreslått en ny plan som over natta vil øke det regulerte dagbruddarealet fra 560 dekar til hele 2250 dekar. I tillegg blir det et nytt deponi på 400 dekar. Denne planen vil gi disse samfunnsmessige konsekvensene:

Ingen nye arbeidsplasser.

Eksisterende arbeidsplasser akkurat like trygge som i dag.

Ingen sementfabrikk.

Ikke underjordisk transportband.

Andre alternative transportløsninger fortsatt i det blå.

For Tromsdalen sin del innebærer planen altså at kalksteindrifta vil få bre seg utover et kjempestort areal. Dermed vil støv, støy og annen forurensing prege omgivelsene i langt større grad sammenlignet med drift i et konsentrert og (etter hvert) dypere steinbrudd. Sammen med de visuelt skjemmende landskapsinngrepene vil dette føre til at Tromsdalen får et helhetsinntrykk som industriområde. Natur, kulturminner og primærnæringer vil måtte vike.

Hvis kommunen vedtar denne reguleringsplanen så blir det umulig å gjøre om på den senere.

Er det slik vi vil ha det?

Nå i sommer er det lurt å fortelle kommunen hva en mener om denne saken: Reguleringsplanen er nå på høring og fristen for å uttale seg er 17. august. Alle som mener noe om dette bør sende brev eller e-post til Verdal kommune.

Gunnar Gustad

På vegne av Naturvernforbundet i Verdal