Innherred har en reportasje i avisa den 21. juli ang mulig kinobygging hvor kultursjefen i Levanger blir intervjuet. I samme avis er det også et innlegg fra Laila Aunet om dette temaet. Jeg har tidligere skrevet om at jeg tror enkelte har vanskelig for å ta inn over seg at det faktisk skal SPARES penger i Levanger..... Min bekymring blir ikke mindre av å lese hva kultursjefen og Laila Aunet sier.

La meg starte med å kommentere Aunets innlegg. Ingen kan vel være uenig i at man kunne ønske seg et livligere sentrum, men om kino er det forløsende elementet i så måte er jeg noe mer usikker på. Hvis man skal få mer folk i sentrum er det kanskje en ide å gjøre om bestemmelsene slik at det blir anledning til å ha leiligheter etc også på gateplan. Som det er nå er det altfor mange tomme butikkvinduer. Aunet nevner innsparing i lønnskostnader gjennom at Trondheim kinodrift skal drive, for øvrig det eneste momentet som omhandler sparing. Hvis vi kunne enes om at vi unner Verdal å drive kino og overlater til dem å holde både lokaler og mannskap, kunne vi spart enda mer!!

«Bygget har potensial til å møte framtiden!» Det uttalte daværende biblioteksjef, nåværende kultursjef, Guri Sivertsen i 2003. Jeg håper kultursjefen har en lengre tidshorisont på sitt planlagte nybygg, skriver Magne Johansen.

Jeg tror slett ikke at det er noe folkekrav fra levangsbyggen at vi skal ha egen kino. Tvert imot, samtlige jeg har snakket med mener at vi har et godt tilbud på Verdal og at vi bør støtte opp om dette. Aunet viser også til Levanger kommunes turistbrosjyre og antyder at vi kanskje ikke lever opp til det som står der? Jeg har lest gjennom brosjyren på nett selv og må nok innrømme at jeg synes det er krevende å skulle leve opp til det glansbildet som presenteres der. En må jo bare beundre utgiverne av brosjyren (Levanger Næringsforum), som har lyktes med å finne noen som sitter ved et kafebord i Levanger sentrum! I det virkelig liv er det jo kun brødrene Ertzaas og hunden som gjør sitt beste for synliggjøre at det finnes mennesker (og dyr) i hovedgata vår.

Aunet avslutter med å si at det allerede er avsatt penger i langtidsbudsjettet til nytt bibliotek /kino. Når man leser dette skulle man tro at det var lagt av en bunke sedler oppi ei hylle på rådhuset til formålet. Slik er det ikke. Hver bidige krone må LÅNES!!

Så over til kultursjefen. I reportasjen skrevet av Håkon P. Kjeldsen bruker kultursjefen den samme argumentasjonen som er brukt hele veien i denne saken. Det framstilles som det er nå eller aldri! Det er bra. Det betyr at når våre forhåpentligvis fornuftige politikere bruker vettet og stemmer ned dette i kommunestyret, vil det bli stille omkring dette etterpå. Jeg skal ikke bruke mer spalteplass på argumentasjon mot kultursjefen på akkurat dette, for det har jeg gjort tidligere. Jeg har istedet lyst til å filosofere litt omkring hva som ble sagt da dagens bibliotek ble åpnet i 2003. Når slike investeringer skal gjøres bruker man gjerne store, flotte ord. Det gjorde man i 2003 også. Det jeg skriver nå er hentet fra T-A sitt utmerkede digitale arkiv, nærmere bestemt Trønderavisa, 22. mai 2003.

Dagens kultursjef, Guri Sivertsen, var den gang biblioteksjef. Biblioteket ble åpnet med brask og bram 21. mai 2003. Sivertsen uttalte da følgende: «Bygget har potensial til å møte framtiden!» og «jeg føler nå vi har fått et topp moderne bibliotek som kan tilby gode tjenester». Kjøp av bygget, ombygginger og anskaffelse av inventar beløp seg da til 12 millioner kroner. Biblioteket hadde 1000 kvm til disposisjon og besøkstallet i 2002 var 120000.

Så tilbake til 2018: «Potensial til å møte framtiden»....? Det var en kort framtid. Fra å være topp moderne i 2003, til å være helt ubrukelig i 2018. Jeg håper kultursjefen har en lengre tidshorisont på sitt planlagte nybygg. Det skal jo avskrives på 50 år, så det bør være «topp moderne» lenger enn 15 år. Hvis dagens bibliotek har blitt så radikalt mye dårligere på 15 år bør det tas en diskusjon omkring vedlikehold av de bygningene kommunen allerede har, framfor å stadig bygge nytt.

I saksframlegget og argumentasjonen for å bygge nytt hevdes det at det må foretas utbedringer for 17 mill. Det kan ikke være mulig! Start med å skifte tak og ta resten etter hvert. Det koster slett ikke 17 mill å bytte taket. Det er ingen som river huset sitt og bygger nytt bare fordi taket er litt utett! Det bør også være mulig å få utbedret fasaden slik at bygget framstår litt bedre for en fornuftig penge.

Jeg har også oppfattet det sånn at det etterspørres mer plass og at dette brukes som argument for nytt bibliotek. Dagens 1000 kvadratmeter skal økes til 1500 kvadratmeter. Dette er rart, for besøket har jo gått ned veldig mye sammenlignet med 2002. Besøkstall i 2002 var 120000 per år, men tall fra Kostra viser at besøk i 2015 til 2017 låg i størrelsesorden rundt 75000 til 77000. I tillegg vil jeg tro at mye mer er digitalisert pr i dag og dette krever jo ikke mere plass. Jeg har fått med meg at man ser for seg at stadig flere grupper skal inn i de planlagte lokalene. Hvorfor ikke heller benytte noe av den ubrukte bygningsmassen midt i sentrum?

Laila Aunet viser til et gammelt ordtak om at en ikke bør spare seg til fant..... Jeg tror vi skal være mer redd for stormannsgalskap, for det er det vi er vitne til her!

Magne Johansen

Levanger