Stiklestad får snart besøk av Natos Generalsekretær. Stiklestad har også tidligere hatt besøk av folk som ønsket å plassere Norge i rollen som lydrike.

Tore Hund, Kalv Arneson og allierte var i forkant av slaget i 1030 koblet til utenlandske makter.

Knut den mektige hadde tidligere reist rundt og vervet norske stormenn til sitt imperieprosjekt – med gull og løfter om framtidige stillinger under hans styre.

Konsekvensen av slaget på Stiklestad ble en kort lydriketilværelse for Norge, under Knut den mektige – inntil folk fikk nok av Knuts imperiestyring og Olavs sønn, Magnus, ble hentet heim fra Gardarike og tatt til konge.

Knuts marionett måtte rømme landet.

Den person som styret ved Stiklestad nasjonale kultursenter nå har invitert til Stiklestad står godt i denne tradisjonen, dessverre ikke i Olav Haraldson og hans sønn sin selvstendighetstradisjon - men som Tore Hund - villig til underkastelse og til å representere større makter.

Fred fremmes med fredelige midler: Militæralliansen Nato har ekspandert kraftig. 12 nye europeiske land er blitt medlemmer i dette årtusenet; mange på grensa til Russland og mange tatt opp som medlemmer under Stoltenberg.

Til høsten gjennomføres militærøvelsen Trident Juncture med 40 000 soldater fra 30 land, 10 000 kjøretøyer, 70 krigsskip og 140 fly.

Ellers er det vel nok å nevne USA-basen på Værnes, som nå får en avlegger i Troms, spion- og avlyttingsanlegget ved Hønefoss, Usas flybase på Rygge og for ordens skyld; kampflybasen på Ørlandet, hvor 26 F-35 fly er avsatt til direkte disposisjon for Nato/utenlandsoppdrag.

Stoltenbergs ansvar for handlinger i denne retning, f.eks i Libya er vel kjent – og etterpå ble han som kjent utpekt til generalsekretær i Nato.

Stoltenbergs rolle kunne sikkert fylles av andre, men han har vist en vilje og evne utenom det vanlige til å militarisere verden.

Det gjelder også i det sivile liv: Med hans hjelp bygges det et fiendebilde av Russland i opinionen, som i en gitt situasjon kan gi aksept for opprustning og krigshandlinger.

Hovedargumentet er russisk opprustning.

Russlands forsvarsbudsjett utgjør 8 prosent, knapt en 10-del av Nato-landa sitt militærbudsjett.

Stiklestads rolle, ved å bidra til militariseringas inntog i Norsk kultur og gi talerstolen til militære hauker, uten å slippe til andre synspunkter, er dypt beklagelig - og i fredsperspektiv – farlig.

Jens Frøseth