Publikum sviktet spelet i år. Det går ikke an å skylde på været for at 2018 går over i historien med det lavest registrerte tilskuertall for spelet noensinne. Det må finnes andre forklaringer for at bare 11000 løste billett. Dette er langt færre enn det arrangørene ønsker seg og ingen god start for langspurten mot jubileet i 2030. Sånn sett heller ingen god avslutning for avtroppende direktør Turid Hofstad og ditto en enda større utfordring for Anne Marit Mevassvik som i morgen, den 1. august, har sin første arbeidsdag som direktør på Stiklestad nasjonale kultursenter.

Vil ha nytt spel. Nå ber styret i SNK sin administrasjon om å se på muligheten for et nytt spel. Om dette skal komme til erstatning for eller være et supplement til Spelet om Heilag Olav er for tidlig å si. Styreleder Bente Erichsen understreker i intervjuet med lokalavisa i dag at ikke noe er bestemt, og signaliserer med det at styret er åpen for flere muligheter. Annethvert år, med å skifte på nytt og gammelt spel, kan være et alternativ, slik vi forstår Erichsen.

Spørsmålet har allerede skapt mye debatt blant de mange som er opptatt av Stiklestads ve og vel. Den vil nok tilta når styret nå vil ha en ordentlig utredning. Blant deltakerne vil vi finne «museumsvokterne» i bokstavelig forstand, men også dem som kan tenke seg i å gå adskillig langt i å modernisere og fornye for å sikre seg nye generasjoner med spelentusiaster på det historiske stedet i Verdal. Jeg tror nok mange «tradisjonalister» både kjenner på dette som spennende og skremmende. Spelet er det nærmeste vi i vårt område kommer en nasjonalhelligdom. Det er ikke bare, bare å reformere den.

Åpent sinn. Jeg synes vi skal gå inn i dette mest mulig fordomsfrie, og vente og se hva administrasjonen og styret på Stiklestad kommer opp med av nye ideer. Årets nedgang i publikumsoppslutningen kan være et blaff. Det kan også være et signal om at den kjente og kjære formen på spelet i amfiet på Stiklestad er på tur ned. Kanskje må det til nye virkemidler og vesentlige endringer for å sikre liv og speldiskusjon i nye tiår? Samtidig, og det er en erkjennelse som også SNKs ledelse må ha med seg, er at de stadig mer gråhårede tradisjonalistene også må føle sine interesser ivaretatt. Dette framstår som balansekunst på høyt nivå.

(Dagens leder i Innherred 31.7.18)