Statsminister Erna Solberg forsvarer fiskeriminister Per Sandbergs mye omtalte ferietur til Iran nylig. Hun forsvarer også valget av ferieland, og påpeker at dersom man ikke skal reise på ferie til land som begår menneskerettsbrudd så er det mange land man må droppe. At Sandberg brøt regelverket ved å ikke varsle om turen i tide er heller ikke en så stor sak at Solberg synes noe om opposisjonens kritikk av fiskeriministeren fra Skogn.

Akkurat der er jeg enig med Erna Solberg. At saken om Iran-turen blir hektet på at han har brutt reglene i «Håndbok for politisk ledelse, da Sandberg ikke på forhånd fortalte sitt departement og statsministeren kontor om hvor han reiste bort, bærer preg av et flisespikkeri. Det er ingen alvorlig sak.

Liv og lære. Per Sandberg tur til Iran med sin nye kjæreste, norsk-iranske Bahareh Letnes, er likevel ikke uinteressant. Det er andre sider med saken gjør det forståelig at blir en smule oppmerksomhet rundt ferieturen. Den pikante, personlige delen av saken er en ting. Den lar jeg ligge. Jeg synes det er interessant å registrere at Frp-politikeren Per Sandberg har fått et nytt syn på innvandrere som reiser tilbake på feire til sitt opprinnelige hjemland.

For tre år siden gjorde han seg til talsmann for å reagere strengt mot dette, om nødvendig tilbakekalle oppholdstillatelser. Det var Sandberg som frontet den saken i regjeringsforhandlingene etter siste valg. Tre år etterpå reiser Sandberg på ferie til Iran sammen med en kjæreste som har flyktet fra den islamske republikken. Frp-nestlederens nye holdninger til dette spørsmålet skaper nok størst problem for han i eget parti og overfor egne velgere. For dette hand-ler om liv og lære. Jeg tror heller ikke at de kjøper Sandbergs forklaring om at det var privatpersonen Per Sandberg som reiste til Iran, ikke statsråden eller Frp-nest-lederen.

Tramper i det. Sandberg har stått i hardere vær før. Dette er ikke første gang Frp-politikeren fra Skogn tramper ut i det. Han har hatt en tendens til det også tid-ligere, når han må hanskes med spørsmål som blir en smule personlig. Det er nok heller ikke siste gang at den etter hvert drevne sluggeren reiser seg opp og rister av seg kritikken. Det er få som behersker den øvelsen bedre enn Per Sandberg.

(Leder i Innherred 2. august 2018)