Som kommune kan vi ikke vedta at det skal syde i sentrum også utenom martnan. Men vi kan stimulere til at flere synes det er attraktivt å bruke sentrumsrommet. Et av tiltakene er å ha en attraktiv kino og et godt bibliotek som har plass til mange forskjellige aktiviteter og som legger til rette for meningsbrytninger.

Sentrum er dødt, hører jeg relativt ofte. Dette er ikke unikt for Levanger, men noe som skjer i mange bysentra der de tradisjonelle butikkene har flyttet ut til langt mer effektive handelsmaskiner utenfor sentrum. Nå ser vi at flere av de store kjedene som er på kjøpesentrene sliter med lønnsomheten. Nettet tar mer av handelen. Men det er noe annet å gå i butikken og få med seg lykkefølelsen ut døra over noe nytt enn å vente et par dager før du må hente pakken på nærmeste dagligvarebutikk med pakkeutlevering.

Vi trenger flere butikker i sentrum for å få liv i byen, sier noen. Og det finnes interessenter. De svarer at det er så lite folk i byen at butikker ikke er lønnsomt å etablere. En klassisk høna og egget-diskusjon. Det er for lite folk som ferdes i byen. Det forsøker vi å gjøre noe med. Gjennom flere prosjekter som Næring i trehusbyen, Attractive towns, Cittaslow, Bylab og Reis smart vil kommunen involvere innbyggerne og skape utvikling i det som i løpet av kort tid trolig blir den største fredede trehusbyen i Norge.

Derfor er kinosaken så mye mer enn en bekymring om kommunen har lånt så mye penger at vi ikke har råd til å drifte den. . Det handler om sentrumsutvikling, om å skape en attraktiv studentby som sikrer grunnlaget for at flere studenter søker seg hit, om å skape en attraktiv by for innbyggerne slik at flere velger å bosette seg i Levanger. Det er en kommunal oppgave å lage gode parker, gode skoler, god eldreomsorg, men også et godt kulturtilbud.

Flertallet i formannskapet den 27. juni innstilte på at kommunestyret gir klarsignal for ny satsing på bibliotek og kino i sentrum. For en positiv næringsutvikling i sentrum er det viktig at kommunestyret følger opp i høst.

Håkon Okkenhaug

Næringssjef Levanger kommune