Johansen har tatt seg tid til å lese rapporten «Den kulturelle tråd». Det er bra. Ikke alle som har meninger om saken har gjort det. Saken er utredet grundig, og det foreligger mye dokumentasjon. Det er ikke å forvente at alle skal kunne sette seg inn i alt, så det kan være greit å komme med litt faktaopplysninger for oppklaring.

Hva koster det å drive kino? Johansen viser til rapporten hvor det bl.a. står: «Nasjonalt går kinobesøket opp, ...... Likevel er det ikke slik at det er mulig å drive kino med overskudd i kommuner/tettsteder på størrelse med Levanger. Man må ha et omland på omtrent 70.000 for å kunne drive kino med overskudd i dag.»

Av dette trekker han den konklusjonen at det kun er plass til en kino i området Levanger, Verdal, Steinkjer, Inderøy, Verran og Frosta, og vi allerede har et mettet marked i regionen.

Hvis det kun skulle være kino på steder hvor det er kommersielt drivverdig, vil det ikke vært kino verken på Steinkjer, Verdal eller Stjørdal. Da ville det kun ha vært kinotilbud i de store byene. Alle andre steder vil det nødvendigvis koste noe å ha et kinotilbud. Hvor mye, avhenger av kinobesøket. Man må ha ca. 100 000 besøk pr. år før det er overskudd. I saken som legges fram står det «....rådmannens anslag på netto kostnad er mellom 500 000 og 600 000 pr. år inkludert det bygningsmessige.» Siden avtalen med Trondheim kino innebærer både en fast og en variabel husleie basert på besøkstall, er det ikke mulig å gi et sikrere tall. Dette er likevel mye billigere enn hva det koster å drive kino i dag, og det vil gi et langt bedre tilbud med flere saler og visninger hver dag.

Aktuelle drivere? Johansen mener det er bemerkelsesverdig at ikke flere enn Trondheim kino ønsket å drive kino i Levanger. Det er tre aktuelle private kinoselskap i Norge. Da Kinomagasinet skrev om saken mente de at det ville bli kamp mellom disse om anbudet. Hvorfor det tilslutt kun kom et tilbud fra Trondheim kino, kan ha flere årsaker. Vi vet at SF kino syntes Levanger var svært interessant, men de hadde ikke kapasitet da de hadde flere andre nye kinoprosjekt på gang. Når tilbudet vi fikk fra Trondheim kino er bra, så spiller det ingen rolle at det ikke var flere.

Når og hvor? Johansen ser ut til å mene at det er Trondheim kino som legger premissene for når og hvor en kino i Levanger skal bygges. Det er det ikke. Anbudet ble lagt ut i februar etter en politisk bestilling fra kommunestyret i desember 2017. Fristen for å levere tilbud var 9. mars 2018. Tilbudet var opprinnelig gyldig til 7. juni, men etter at saken av driftskomiteen ble utsatt i møtet den 9. mai, så ga Trondheim kino Levanger kommune en utvidet frist til 6. september med å akseptere tilbudet. Dette var nødvendig for å få saken til behandling i kommunestyret før fristen gikk ut. Når det gjelder plassering, så er det denne tomta som ble konkludert med som beste beliggenhet for en kino i den utredningen som tidligere er omtalt. I samtaler med de private kinodriverne i forkant fikk vi bekreftet at dette var en ideell plassering i Levanger, sentralt og rett ved kollektivtransport, og at samlokalisering med bibliotek gjorde prosjektet spesielt interessant.

Stormannsgalskap? Johansen mener også at konklusjonen i rapporten hvor det i tillegg til nytt bibliotek og kino også foreslås å sette i stand Festiviteten som festsal og bygge om Vaskeriet til en storsal, er det han kaller «stormannsgalskap». De tre prosjektene er kostnadsberegnet til totalt 207 millioner + en evt parkeringsanlegg til 25 millioner. Jeg kan fremdeles ikke se at dette er «stormannsgalskap». Det er nøkterne utbyggings-/rehabiliteringsforslag som vil gi Levanger en velfungerende kulturell infrastruktur, og som samtidig vil kunne bidra til å utvikle byen på en god måte med aktivitetspunkt fra Røstad til Moan. Jeg minner om at Kimen kostet 717 millioner. Her er det snakk om investeringer i en helt annen klasse.

Av de tre prosjektene er det Vaskeriet som er mest usikkert. En større sal i dette området vil være avhengig av at det kommer et hotell som trenger konferansefasiliteter. Om det blir vaskeriet, eller et nytt bygg, og på hvilken måte kommunen skal involvere seg i dette, vil man måtte komme tilbake til da. Uansett, så er det ikke det denne saken handler om.

Kommunens ansvar Det er kommunens ansvar å legge til rette for et bredt spekter av kulturvirksomhet lokalt. Dette er selvfølgelig ikke gratis. Det koster å ha fasiliteter for at vi skal ha en aktiv befolkning som trives og har god folkehelse. For det er dette det handler om når kommunen bygger og driver Trønderhallen, hall på Åsen, Moan fritidspark, Stadionparken, og når vi planlegger å utvikle øvrige kulturarenaer som kino, bibliotek, øvingslokaler og kultursal.

Den politisk vedtatte kommunedelplan for kultur sier at vi skal legge til rette for at alle innbyggere skal ha mulighet til å skape, utøve og oppleve kultur. Vi skal bruke kultur strategisk som innsatsfaktor for mestring, inkludering og helse, i by-, tettsteds og arealutvikling, og vi skal legge til rette for en aktiv og inkluderende frivillighet.

Bibliotek/kino-prosjektet treffer mål og strategier i planverket svært godt. Det handler nemlig ikke bare om å ha mulighet til å gå på kino i Levanger, eller å være nødt til å kjøre til Verdal, Steinkjer eller Stjørdal. Det handler like mye om å utvikle møteplasser for innbyggerne, utvikle Levanger til en attraktiv by for de som bor her eller vurderer å flytte hit/studere her. Det handler om næringsutvikling og det handler om forebygging og folkehelse.

Guri Marjane Sivertsen

Enhetsleder kultur, Levanger kommune