Etterpåklokskap er den sikreste klokskapen. Det svarer Per Sandberg på Aftenpostens spørsmål om at han frykter at han kan ha skadet norske interesser med sin adferd i Iran-saken. Alt som den siste uka har kommet fram rundt fiskeriministerens engasjement for Iran, viser at her har det handlet langt mer om å tenke seg om og ta nødvendige forholdsregler enn å komme med innrømmelser etterpå. Det framstår for alvorlig til at det kan snakkes bort med antydninger om etterpåklokskap. Sandberg burde visst bedre.

Mer alvorlig. For vel en uke siden skrev jeg en kommentar om Sandberg og Iran og påsto at en del av kritikken mot Frp-statsråden var flisespikkeri. Jeg trodde han fikk størst problemer innenfor eget parti og blant egne velgere, fordi han i denne saken møtte seg selv i døren. Her tok jeg feil. Det som har kommet fram den siste uka viser at Per Sandberg har utvist dårlig dømmekraft på så mange områder at det er vanskelige å se at han kan komme gjennom dette bare med riper i lakken og en svekket posisjon blant folk flest.

Sikkerhetsaspektet framstår som mest alvorlig. Sandberg har vært ute på turer før. Han burde visst bedre enn å ta meg seg en jobbmobilen på ferieturer til et land som er beryktet for denne typen overvåkning. Andre kan beskyldes for å ha en politisk agenda i sin kritikk av Sandberg. Det er det vanskelig å beskylde tidligere etterretningssjef Kjell Grandhagen for når han karakteriserer disse sikkerhetsbruddene som svært alvorlige. Grandhagen kaller Sandberg naiv, og sier at han har utvist så dårlig dømmekraft at han burde vurdere sin stilling.

Feiring i ambassaden. Det er også utrolig at Per Sandberg har opptrådt på vegne av den norske regjeringen under feiringen av årsdagen for den islamske revolusjonen. Det var som statsråd han fikk invitasjonen fra den iranske ambassaden om å delta under mottakelsen på Akershus festning tidligere i år. Han takket ja helt på egen hånd. Han drøftet ikke med embetsverket i Utenriksdepartementet eller sitt eget departement om dette var noe han burde delta på. Forstår virkelig ikke Per Sandberg hvilke signaler den norske regjeringen sender ut når han velger å ta del i dette arrangementet i regi av iranske myndigheter? Her holder det ikke å unnskylde seg med etterpåklokskap.

(Dagens leder i Innherred 11. august 2018)