For noen dager siden hadde jeg med meg to 14-åringer til Kimen Kino (kulturhus) i Stjørdal, og der sydet det av liv i lobbyen og kaféen! Mødre med barnevogner, småbarn i trikot som spiste is etter ei økt i dansesalen, ungdom på veg til fritidsklubben eller Newton-senteret, velvoksne damer med gåstol, samt alle vi som skulle på kino. Biblioteket annonserte et «bok-bad», og jammen var det ikke en liten kunst-utstilling i et av rommene også!! En fantastisk møteplass for store og små, midt i hjertet av byen! Jeg må innrømme at jeg ble en liten smule misunnelig! 14-åringenes kommentar var selvfølgelig: «Koffer har vi itj nå sånt i Levanger?»

Da vi var kommet vel hjem, begynte jeg å tenke tilbake på min egen ungdomstid i Levanger på 70-tallet. Jeg var aktiv innen flere idretter, og alle treninger foregikk utendørs eller i gym-saler rundt omkring. Hvis vi var riktig heldige, kunne vi få en time i uka i selveste Levanger-hallen! Det var idretts-ungdommens møteplass nr. 1. De som ikke fant sin plass innen idretten, hadde dårlige kår den gangen også.

Det var en evig jakt etter «et sted å være» og noe å gjøre. Jeg trivdes med idretten, men hadde også lyst til å holde på med andre ting. Musikk og teater sto øverst på lista, men her var tilbudene ytterst få. Levanger pikekor og en alle tiders ungdomsklubb i Metodistkirka, er det jeg kan huske på stående fot. MEN, vi hadde da heldigvis kinoen, og der var vi ofte. Som 7-åringer i følge med mamma, som 10-åringer på første rad med blikket stivt festet på lerretet, og som 15-åringer helt bakerst. Da fikk guttene i salen nesten like mye oppmerksomhet som selve filmen. Det var artig, spennende, sosialt og opplysende.

Sports-interesserte barn og unge i Levanger har i dag flust av anlegg å boltre seg i, her har det skjedd en rivende utvikling siden jeg spilte håndballkamper på grusbane. Jeg gleder meg over dette, men gremmes over at alle de andre fremdeles blir avspist med smuler. Når skal disse barna og ungdommene få litt drahjelp av kommunen? Når skal de tilgodesees i et budsjett? Ungdomshuset er et hederlig unntak, men det er kun åpent 3 ½ time 3 ganger i uka og holder stengt alle helligdager og skoleferier.

Jeg mener at et flerbrukshus på bibliotektomta er akkurat det Levanger trenger. Det er ikke snakk om et prangende kulturhus for fiffen, men en møteplass for innbyggere i alle aldersgrupper. Et hus med mange rom. Et sted for kultur-opplevelser og aktiviteter, men også et sted man kan stikke innom uten nødvendigvis å ha mange hundrelapper i lomma. Har vi flere kinosaler kan også en av dem kombineres med teater/konsertsal. Da kan det meget aktive kulturlivet i Levanger også få en etterlengtet arena her. ALLE Levangers innbyggere vil nyte godt av et slikt bygg, men barn og unge i særdeleshet. Jeg håper derfor inderlig at politikerne konkluderer med at dette vil være ei fornuftig investering for framtida, jeg tror det vil betale seg på mange måter.

Pinki Kværneng Carolan