I Trønder-Avisa onsdag 8. august har Knut Hjelmstad fra Levanger Høyre et innlegg om flytting av biblioteket til Røstad.

Han tar til orde for at dagens bibliotektomt kan selges til en privat utbygger, på den måten kan tomta bli utnyttet bedre? Hva er bedre utnytting enn bibliotek, kino, ungdomshus, frivillighetssentral, fotomuseum med mer. En møteplass for unge og eldre.

Er et høyhus med leiligheter bedre utnyttelse? Nei, leiligheter kan bygges andre steder, vi har både Moan og Havna som det eksisterer planer for. Vi har også andre områder i kommunen hvor det kan bygges boliger.

Det er heller ikke slik at leiligheter her, vil føre til større aktivitet i sentrum. Det er viktig å tenke på at de som bor utenfor sentrum – ja i hele kommunen – vil bruke sentrum fordi det er noe som foregår der, f. eks. gå på kino, låne bøker, besøke fotomuseet, og delta på ulike aktiviteter. Det er neppe noen som drar fra Skogn for å se på et boligkompleks med leiligheter i mange millioners klassen. Derfor vil dette være en utarming av sentrum. Vi kan snart avvikle sentrum hvis alt skal flyttes ut.

Når det gjelder næringsareal, er det vel kontor – relatert næring som kan være aktuelt her. Det er masse ledige lokaler i sentrum for kontorer allerede. (Mange har også flyttet fra sentrum til Moan)

Levanger kommune skal selvfølgelig være opptatt av vertskapsrollen for Nord Universitet. Det er ikke grunnlag for å si at den er dårlig ivaretatt så langt. Den rollen blir i hvert fall ikke bedre ivaretatt ved å flytte all aktivitet til Røstad. Ved å satse på mer aktivitet i sentrum vil vi derimot framstå som en mer attraktiv kommune for alle som studerer og jobber på Nord Universitet.

Vi er opptatt av at studentene skal trives i kommunen. Studentene oppholder seg ikke på universitetet 24 timer i døgnet, de bor over alt og deltar i det «sosiale liv» som alle andre. En møteplass på dagens bibliotektomt vil være midt i blinken.

Hjelmstad berører ikke økonomien ved å bygge på Røstad. Det må forhandles med Statsbygg om tomtegrunn, så oppføres et bygg som kan huse et nytt bibliotek, pluss all utredning som må til på forhånd. Dette kan godt bli langt dyrere enn de 134 millioner som er vedtatt for utbygging på dagens tomt. (Kommunestyrevedtak 27.09.2017.)

Hans Heieraas

Levanger Senterparti