Som mange vet ligger en reguleringsplan for en firedobling av kalkbruddet i Tromsdalen (til totalt 2250 dekar) nå ute til høring. Fristen for å komme med anmerkninger er 17. august.

Vi bor og eier eiendom her, og vi er sterkt berørt av planene. Kritisk holdning har vi hatt fra mange år tilbake. Dette fordi vi mener en også bør ta hensyn til annet enn industri. Industrien trenger ikke ødelegge mer enn nødvendig, eller å legge beslag på areal den ikke trenger. Det er slett ikke behov for planer som holder flerfoldige hundre år! Her er ingen mulige motorveier, flyplasser, boligfelt eller lignende som konkurrerer om arealet. Annen arealbruk er og blir landbruk, natur og friluftsformål. Det er jo ikke svært vanskelig å ta areal fra/ regulere den dagen behovet for mer kalkbrudd eventuelt skulle melde seg engang i framtida.

Den som har leda «felttoget mot Tromsdalen» lokalt er ordfører Bjørn Iversen, påstår Leirset og Øverås, som har laget denne illustrasjonen for å vise omfanget av det utvidede kalkbruddet i Tromsdalen.

Første befatning med det som nå ligger på bordet, var som tilhører i kommunestyresalen for 11 år sida (august 2007). Saka da var endring av reguleringsplan fra 2003, med økt areal til dagbrudd. Her snakka daværende rådmann Rudolf Holmvik om noe ukjent, en «Masterplan for Tromsdalen». Han viste til diskusjoner med politikerne om dette, trolig i formannskapet. Thomas Iver Hallem, ga positiv respons fra talerstolen til slik «Masterplan». Saka var tydelig diskutert mellom noen politikere og administrasjon i Verdal kommune, før august 2007.

Først i juni 2010 ble vi som bor på gården gjort kjent med innholdet i dette. Nå hadde plana riktignok fått betegnelsen: «Kommunedelplan for Tromsdalen». Det var sjokk-arta å bli klar over dagbrudd- planer helt inntil og rundt gården både mot nord og vest, og som først stoppa ved elva 1 km sør/ vest for oss. Gården ville blitt omringa av dagbrudd på alle kanter, bortsett fra mot sør. Avstand fra bruddkant til kårbolig ville blitt 150 meter.

Er det behov for all denne ødeleggelsen? Bruddet som ble regulert i 2003 og senere utvida i 2007, var plassert etter grundige boringer og analyser. Dette for å påvise kalkstein med såkalt PCC- kvalitet. Behovet for PCC-kvalitet er blitt mindre fordi utvidelse ved NorFraKalk ikke er aktuelt lengre. Dessuten øker kvaliteten gjennomgående med dybden i bruddet. Tonnmengder i planlagt brudd 2003 utgjorde 83 millioner tonn. Her kan fratrekkes 14 millioner tonn som er summen av det som er tatt ut fram til siste årsskifte. 1. januar 2018 gjensto altså 69 millioner tonn. Legger en uttaket i 2017 på vel 1.5 mill tonn til grunn holder dette i enda 44-45 år. Utvidelsen i 2007 gir ytterligere ekstra år oppå dette. Det er derfor ikke behov for noe mer kalkbrudd enn det som ble regulert i 2003/2007, og lite tyder også på at kvalitet er noe problem.

Men hva i all verden er da bakgrunnen for denne enorme plansaken?

På Gotland i Sverige har Norkalk, tilsvarende bedrift i Sverige/ Finland som Franzefoss Minerals er i Norge, fått stopp for utvidelse av de åpne kalkbruddene. Dette etter dom i svensk Høyesterett for et par år sida. Sverige har andre lover med sterkere vern om natur og miljø enn det Norge har. En stor «risiko» er derfor at det svenske lovverket blir adoptert også av Norge og gjør framtidig ødeleggelse av Tromsdalen vanskeligere.

Alle skjønner at de som har rettigheter på kalkstein i Tromsdalen (Verdalskalk og Norcem) ønsker mest mulig areal planavklart. Dette selv om det reelle behovet ikke er der i dag.

Å komme naturvernet i forkjøpet og ødelegge den naturfine Tromsdalen før tilsvarende skjer som i Sverige, er derfor sikkert et stort poeng med plana. Det kan se ut som både den norske Staten, Verdal kommune, Verdalskalk og Norcem spiller på lag om dette. Sånne gedigne brudd på alle retningslinjer for planer, behov og varighet skal en ellers lete lenge etter. Den som har leda «felttoget mot Tromsdalen» lokalt er ordfører Bjørn Iversen.

Vi minner om fristen nå fredag den 17. august. Skriv til kommunen og protester!

Nils Georg LeirsetLiv ØveråsTromsdalens venner / Tromsdal gård