Bakgrunnen for etableringen av støttegruppa den 15.3.2018, var at det siden 2009 er gjort flere forsøk på å få saken tatt opp i kommunestyret, noe som er blitt stoppet av ordfører/ rådmann. Dette har skjedd selv om brev/ søknad var stilet til Levanger kommunestyre. Siste avslagsbrev fra Levanger kommune var datert den 2. jan. 2018.

Overlevering av innbyggerforslag og underskriftslister 17. april. Med et innbyggerforslag med minimum 300 underskrifter ville kommunen være forpliktet til å behandle saken i kommunestyret. Innbyggerforslaget med 561 underskrifter ble overlevert ordfører Svarva av undertegnede den 17.april d.å. Allerede ved overleveringen av underskriftslistene var det åpenbart at ordføreren ville opprettholde sin mening om at dette var «statens ansvar». Vurderingen og beslutningen om å ta ut Torbjørn fra heimen hans og Lysaker folkeskole for å plassere han på en skole for evneveike, ble som kjent gjort av skolens ledelse (den gang Skogn kommune). Ordføreren ga ingen tegn da jeg møtte han om at saken skulle gjennomgås på nytt og at det ville bli gjort en ny vurdering. Et snev av ydmykhet hadde vel vært på sin plass i denne fasen. Ordførerens uttalelser er godt belyst i lokalavisa Innherred den 19.4.18. En journalist fra avisa deltok i overleveringsmøtet. Ordføreren lovte i møtet at han skulle sørge for at saken ble behandlet så snart som mulig.

Trond Knudsen i støttegruppa for Torbjørn Skårstad reagerer på ordfører Robert Svarvas håndtering av Skårstad-saken. Dette innlegget har Knudsen også oversendt kontrollkomiteen i Levanger.

Behandlingen i formannskapet 13. juni. Fredag 8.juni oppdaget jeg at saksfremlegget til formannskapsmøtet som var lagt ut på kommunens hjemmeside manglet svært relevante dokumenter. På dette tidspunktet var det to vedlegg i saken: innbyggerforslaget datert 15.4.18 uten underskriftslister, samt avslagsbrev fra kommunen 2.1.18 på søknad om oppreisning på kr. 250.000, etter administrativ behandling av saken. Følgende dokumentasjon/ vedlegg manglet: underskriftslistene, brev til ordfører og hele kommunestyret fra støttegruppa vedrørende omfanget av slike saker i kommunen oversendt i epost den 7.5.18 samt referat fra møte i støttegruppa 15.3.18. Jeg ba via epost til ordfører og kommuneadvokat den 8. juni om at alle vedleggene ble lagt ved, noe som ble etterkommet.

Saken ble behandlet i formannskapet den 13. juni. Innstillingen fra saksbehandler (dvs. ordfører/ rådmann) var avslag på innbyggerforslaget. Dette ble vedtatt av formannskapet med 8 mot 1 stemme. 8 av medlemmene (6 AP, 1 Sp, 1 Krf), deriblant ordfører Svarva stemte for avslag. Venstres representant foreslo en oppreisning i tråd med innbyggerforslaget. Saksfremlegg og vedtak fremgår av sak PS 62/18 (se kommunenes hjemmeside www.levanger.kommune.no under fanen «politikk»).

Krf’s representant i formannskapet lanserte uttrykket «desibeldemokrati» i møtet, som var tilsiktet innbyggerforslaget med 561 underskrifter. Det har vakt sterke reaksjoner på at Krf’s medlem i formannskapet viste mangelfull respekt for et lovlig initiativ og forslag fra en stor gruppe av kommunens innbyggere. Ordfører Svarva lot denne uttalelsen stå uimotsagt i møtet.

Behandlingen i kommunestyret 20. juni. Til behandlingen i kommunestyret ankom ordfører Svarva møtelokalet uten å se til side for å hilse på hovedpersonen i sak PS 42/ 18, Torbjørn Skårstad. Ikke en gang et blikk eller et lite nikk brydde ordføreren seg om å vise Torbjørn Skårstad. Torbjørn satt lett synlig på tilhørerbenken på en av de fremste rekkene. Jeg satt selv ved siden av Torbjørn og registrerte hva som skjedde. Ordførerens oppførsel er et stygt eksempel på arroganse og mangel på vanlig folkeskikk.

Ordførerens eneste innlegg i behandlingen av saken i kommunestyremøtet var å informere om at en av politikerne i kommunestyret hadde mottatt et trusselbrev av en navngitt person. Form og innhold i dette trusselbrevet skulle være godt kjent etter en omfattende pressedekning av saken.

Det ble en lang debatt om saken i kommunestyremøtet. Debatten er tidligere grundig omtalt i lokale aviser både redaksjonelt og gjennom leserinnlegg. Resultatet av avstemmingen er kjent. Det er verdt å merke seg at forslaget som ble vedtatt om å gi Torbjørn Skårstad en personlig unnskyldning ikke ble fremmet av verken ordfører eller en annen representant for Ap, men av en representant for Sp.

Formannskapets innstilling om å avslå innbyggerforslag om oppreisning på kr. 250.000 ble vedtatt med 24 mot 11 stemmer. Representantene for Ap (unntatt 1), Sp og Krf stemte for å avslå innbyggerforslaget, mens 1 repr. for AP og samtlige representanter for partiene H, V, SV, Frp og Mdg stemte for å gi Torbjørn Skårstad en oppreisning på kr. 250.000. Ordførerens oppfatning av saken allerede ved underskriftslistenes overlevering den 17. april stod seg altså, og fikk tilslutning fra 24 av kommunestyrets 35 representanter.

Direktesendt diskusjon i Trøndelagsradioen den 26. juni kl. 1600. Interessen for saken i media toppet seg etter at kommunestyret avslo innbyggerforslaget om oppreisning til Torbjørn Skårstad. Ett av flere leserinnlegg var Anton Hegdals, under overskriften: «Jeg skjemmes, gremmes og vemmes» som sto i lokalavisene den 26. juni. Innlegget var nok foranledningen til at undertegnede ble kontaktet av NRK Trøndelag for å delta i en direktesending sammen med Torbjørn Skårstad og ordfører Svarva for å svare på spørsmål knyttet til kommunens behandling av saken. Ordfører Svarva hadde ikke anledning til å møte i studio, men deltok på mobiltelefon.

Han presterte i sendingen å fortsatt henvise til «statens ansvar» og hevdet at det «var sånn på den tiden», selv om han noen dager tidligere hadde vært med i kommunestyremøtet og gjort vedtak om en personlig beklagelse fra kommunen til Torbjørn Skårstad. Det er grunn til å stille spørsmål om ordføreren selv forstod hva han selv var med og vedtok i kommunestyremøtet den 20. juni.

Personlig beklagelse fra Levanger kommune til Torbjørn Skårstad. Noen dager etter kommunestyrets behandling av saken, mottok jeg et brev fra kommunen adressert til meg personlig som leder av støttegruppa med informasjon om kommunestyrets vedtak i saken. Brevet var underskrevet av kommuneadvokaten. Jeg ringte samme dag til kommuneadvokaten og spurte hva kommunen la i en personlig beklagelse til Torbjørn Skårstad. Hadde de tenkt å sende Torbjørn Skårstad et brev? Etter en liten tenkepause, fikk jeg til svar at hun skulle ta opp spørsmålet videre. Noen dager senere kom det så et brev i posten til Torbjørn Skårstad med informasjon om vedtaket i kommunestyret. Dette brevet var underskrevet av rådmann Ola Stene. Jeg har en følelse av at ordfører Svarva synes det er ubehagelig eller veldig vanskelig å gi Torbjørn Skårstad en personlig beklagelse. Det kan virke som om han er mer opptatt av å forsvare «noe» eller «noen» fra kommunens tidligere behandling av saken enn å rette opp den urett som Torbjørn Skårstad ble utsatt for.

Innbyggerforslaget var adressert til Levanger kommune v/ ordfører Robert Svarva. Ordføreren burde vist sitt nærvær og eierskap til saken ved å undertegne både brevet til Torbjørn Skårstad og til støttegruppa v/ undertegnede. Saken er jo både behandlet og besluttet politisk og ordføreren er kommunens øverste leder.

Jeg synes ordfører Robert Svarvas har opptrådt svært kritikkverdig i denne saken. Mine beskrivelser og opplysninger er godt dokumentert gjennom digitale arkiver hos Levanger kommune, lokalavisene og NRK. Ved å søke med «Torbjørn Skårstad» som søkebegrep, får en tilgang til mye informasjon. Jeg oppfordrer alle interesserte til å lese, se og høre selv, og gjøre seg sin egen oppfatning.

Denne redegjørelsen er også sendt Kontrollkomiteen i Levanger kommune.

Trond Knudsen

leder i støttegruppa for Torbjørn Skårstad