Venstres Karl M. Buchholdt ble stående alene i ønsket om å få foretatt en grundig faglig og økonomisk gjennomgang av hva Levanger har oppnådd med den pågående omleggingen av eldreomsorgen.

Andre politikere, deriblant ordfører Robert Svarva var enig med Buchholdt i at det er nødvendig med en slik gjennomgang. Men tidspunktet var feil. Svarva vil vente til hele omleggingen er iverksatt og har fått virke litt lenger.

Jeg tror det hadde vært lurt å søke og finne disse svarene jo før jo heller. Etter de store overskridelsene gjennom 2018 hersker det en påtakelig usikkerhet rundt effekten av omleggingen. Det etterlater et inntrykk av handlingslammelse både i den politiske og administrative leir. De håper, men er langt fra sikre på at skuta er i ferd med å snu eller om den fortsatt er på en gal kurs.

Må lytte til hverandre. Posisjonspartiene har sikret seg bukta og begge endene i formannskapet i Levanger. Arbeiderpartiet, Senterpartiet og Kristelig Folkeparti har åtte av ni plasser i formannskapet. De må ta eneansvar politisk for det økonomiske uføret som kommunen har havnet i.

Så langt kan det virke som at de er mer opptatt av å fortelle hvor misfornøyde de er med den jobben rådmannen gjør, enn å være konstruktive og selv prøve å finne vegen ut av uføret. Buchholdts forslag var et forsøk på å komme et skritt videre. Han søker svar fordi han er utrygg på om reformen som ble vedtatt, å erstatte sykeheimsplasser med omsorgsleiligheter, virker sånn som politikerne ble fortalt at den skulle da dette ble vedtatt.

Også posisjonen burde være opptatt av å finne ut av dette. Hva tjener de på å vente om svaret er at skuta er ute av kurs? Det er jo egentlig det de tror den er.

Åpning på Skogn? Ordfører Robert Svarva tok allerede ved nyttår til ordet for at sykeheimsplasser ved Skogn helsetun burde vært reåpnet. Jeg ser av intervjuet med ordføreren i dagens avis at han fortsatt mener dette. Ordføreren er overbevist om at Levanger har behov for flere sykeheimsplasser, men vil ikke antyde noen dato for når disse kan komme. Jeg forstår hans usikkerhet. En reåpning vil gi enda høyere kostnader.

Det jeg ikke forstår er hvorfor Svarva ikke grep sjansen som bød seg og ga mer enn verbal støtte til forslaget fra Karl M. Buchholdt i siste formannskapsmøte.

(Lederkommentar i Innherred 1. september 2018)