Levanger kommune ligger an til et overforbruk på 51 millioner målt mot vedtatt budsjett når året er omme. Dette er de harde fakta ved regnskapsrapporteringen etter første halvår. Hvis vi skrur tiden litt tilbake husker vi at overforbruket i 2017 var 134 millioner.

Disse tallene er for vår kommune så dårlige at alle alarmklokker må ringe!

I tillegg har kommunen pådratt seg en gjeld som var på 2,65 milliarder kroner etter første halvår. Gjelden betales ned med det laveste avdragsbeløpet kommunen har lov til å avtale.

Et lite regneeksempel: Hvis kommunen skal bli gjeldfri og betaler 20 millioner i avdrag hvert år vil det ta 132 år å nedbetale gjelden! På de 132 årene må da kommunen ikke ta opp et eneste nytt lån. Alle vet at dette ikke er realistisk. Kommunen vil ved store investeringer være nødt til å ta opp lån. Jeg har sittet i kommunestyret i 3 år nå. På nesten hvert eneste møte har det vært oppe saker der nye låneopptak skal finansiere investeringer til gode formål. Dette kan ikke fortsette lengre, flertallet må ta inn over seg alvoret og sette ned foten. Framover må det sies nei i mye større grad.

Det er det politiske flertallet i Levanger (AP, SP og KrF) som må ta ansvaret for det økonomiske uføret vi har havnet i. Ordføreren peker på rådmannen for å slippe det negative fokuset selv. Dette holder ikke. Det er den politiske ledelsen som må være ærlige nok til å innrømme at kommunen har brukt for mye penger og lagt seg til et forbruk som ikke harmonerer med inntektene.

Dagens kino i Festiviteten ble vedtatt nedlagt fra 1.1.2019 når kommunestyret skulle vedta innstramningsforslag for å bedre situasjonen. Dette var bra. Da kan Festiviteten frigjøres til en flott kulturscene for hele kommunen. Samtidig sparte vi millionbeløp på drift av en kino som nesten ikke hadde besøk.

Nå skal forslag om ny kino behandles i kommunestyret. Kommunen skal rive dagens bibliotek og bygge nytt. Nytt bibliotek og ny kino som er kostnadsberegnet til 135 millioner. Dette skal bygges på den beste tomta, indrefileten i sentrum, som kommunen eier. Hvordan skal dette finansieres? Hvor mye egenkapital skal kommunen legge i bygget? Svaret er som alltid. 100% lånefinansiering.

I disse dager sitter de tillitsvalgte i harde forhandlinger med ledelsen i kommunen. De må akseptere oppsigelse av vikarer, nye turnuser, ansettelsesstopp og i verste fall oppsigelse av fast ansatte hvis ikke målene nås.

Hva hvis gamle fagforeningskjemper som Yngve Hågensen og Torbjørn Berntsen hadde representert AP i kommunestyret. Tror dere de ville stemt for ny kino og bibliotek når de visste at på andre siden av veggen kjempet kameratene i fagforeningene for å unngå oppsigelser av sine medlemmer?

Hvor har det blitt av det ansvarlige Arbeiderpartiet?

Knut Hjelmstad

Gruppeleder Høyre