Jeg vil gjøre mitt beste

Jeg skal fortelle om noe som ble en artig løsning da jeg var på asylmottak.
Debatt

Det er et arabisk uttrykk som sier vi trenger ei mor til en oppfinnelse.

Det betyr at når man har behov for noe eller han trenger noen ting veldig, vil det bli funnet en løsning eller laget et verktøy.

Jeg skal fortelle om noe som ble en artig løsning da jeg var på asylmottak. Da jeg kom til Norge var det vinter og veldig mye snø. Været var så kaldt at mine venner og jeg kunne bruke vinduet som kjøleskap. Det var en veldig god løsning for å ta vare på grønnsaker og frukt, og for å få kald Cola og juice.

En dag kjøpte venninnen min jordbær for mannen og hun satte bærene i vinduet utenfor. Neste dag kom mannen hennes, og hun var spent på hvordan han ville reagere på gaven som hun hadde kjøpt. Men da hun åpnet vinduet var det ingen jordbær der. Noen måker hadde spist alt. Fra den dagen skjønte vi at vintersesongen var over, og vi brukte ikke vinduet som kjøleskap lenger.

En annen venn fortalte om en annen «oppfinnelse» på et annet asylmottak. Min venn gikk en dag til en bruktbutikk og kjøpte seg et strykejern. Da han kom tilbake til asylmottaket, ble han spurt om han skulle stryke klær. Det var ikke hans plan, og det hele virket litt dumt inntil de fikk se hva han skulle bruke strykejernet til: Å varme ostesmørbrød! Deretter kom alle for å spise hos ham.

Dette minner meg om den gangen jeg var på studentinnkvartering i Syria. Vi måtte mange ganger bruke fantasien for å fikse ting. Løsninger fantes til det meste, selv om de ikke var perfekte. Men vi aksepterte det, litt fordi vi selv hadde funnet løsningen.

Vi vil gjerne ha det beste i livene våre, det perfekte som kanskje ingen andre har. Resultatet blir at vi jobber for å kjøpe mer og mer, for å vise andre at vi har det beste.

Vi burde stoppe mer opp og tenk at «det beste» er den tiden som du bruker med de som du elsker. Gjør de tingene du liker, og vi at det alltid finnes en løsning.

Verdien måles ikke i hva du har av eiendeler, men hva du gjør og hvem du er.

Si; jeg vil ikke ha det beste, men jeg vil gjøre mitt beste.

Reem Alatasi

Flyktning fra Syria. Bosatt i Verdal. Utplassert på språk- og arbeidstrening i lokalavisa.