Innlegg

– Jeg har selv mistet en god venn i overdose

Kjære myndigheter, nå har det gått for langt, skriver den 17 år gamle jenta.

Det er alltid en grunn til at noen faller til rusen. Men vi må ikke være så raske til å fordømme dem for det, skriver innsenderen. Illustrasjonsbilde: Scanpix  Foto: Scanpix, NTB scanpix

Debatt

Jeg leser bare flere og flere innlegg i avisa angående rus og folk som dør av overdose.

Jeg har selv mistet en god venn i overdose. Han var en livlig og fantastisk gutt med mange drømmer og ambisjoner. Han som mange andre oppdaget rusen og som mange andre fant en form for trøst i den. Men når han kom til det punktet der han ville slutte å få en helt «ny» start, så var ikke myndighetene der for å støtte han eller gi han den hjelpen han har krav på og trengte.

Mange mener at folk som sliter med rus må søke hjelp og ha tillit til at systemet stiller opp. Men, hvordan kan de som sliter med rus ha tillit til dere når systemet bare straffer de om og om igjen? Og når de søker hjelp så er det alt for mange som bare blir avslått.

Dere må begynne å bygge opp tillit og faktisk bevise at dere er der for dem, og at dere vil hjelpe og ikke bare straffe. Dere klandrer rusmisbrukere for at de ikke har tillit til dere, men ta dere en god titt i speilet og spør dere selv «hva kan jeg gjøre for at de skal få tillit til oss og komme til oss når de trenger hjelp?»

Vi ungdommer sitter på veldig mye kunnskap og informasjon som vi ikke tør å dele med politiet på grunn av mangel på tillit. Men jeg tror at hvis politiet kunne ha begynt å dra rundt på skolene og holdt foredrag om hva de gjør og hva jobben deres går ut på, så kunne dette hatt en positiv utvikling. Der hvor vi ungdommer kan skrive en anonym lapp som begrunne hvorfor vi er skeptiske til systemet. Så får vi ungdommer litt mer innsikt og forståelse til hvordan ting fungerer, men også at systemet får en større forståelse til hvorfor vi ungdommer er skeptiske.

I dagens samfunn så er rus blitt ett åpent tema å skrive om, men også et veldig tabu tema å snakke åpent om. Jeg er selv en person som har blitt mistenkt for å bruke rusmidler bare for at jeg snakker åpent om temaet og er interessert i det med rus. Hva gjør det med folk når en får slike mistanker selv om jeg aldri har vært borti rus.

Jeg har aldri vært personen til å dømme folk for at de misbruker rusmidler, for jeg har fått en forståelse og ett innblikk i hvorfor mange misbruker rus og hvor vanskelig det er for de og få hjelp med å slutte og få en ny start på livet uten rus.

Jeg tror at vi som ikke vet hvordan det er å være en rusmisbruker, og sitte med de tankene og det presset som de gjør, er for rask til å dømme de.

Det å sitte å bli dømt av alle i rundt deg for at du sliter eller blir straffet for at du har en vanskelig periode i live ditt er ikke enkelt. Det er alltid en grunn til at noen faller til rusen.

Rusmisbrukere er mennesker de også. En rusmisbruker kan være noens kjæreste, sønn, far eller mor. Alt som skal til er og strekke ut en hjelpende hånd og ha forståelse for at det ikke er enkelt!

Jente, 17 år


Verdal Teaterlag fylte 50 år 11. oktober 2018. Tor Haugmark har vært med helt fra starten. Karin Jektvik har skrevet jubileumsboka. De er gjester i Vækka som va. Ordførerne i Verdal og Levanger er skuffet over NAV som valgte å samlokalisere seg i Steinkjer. Vi tar diskusjonen om lokaliseringskamp på Innherre