Dagens leder

Nå tar vi festen på forskudd

– Hva er det vi holder på med? Trenger vi alt? spør Anja H. Helland.
Debatt

Her forleden ble jeg spurt av en god venninne om det var i orden at hun ga barna mine brukte ting i julegave. Jeg svarte ja, og mente det, men spørsmålet ga meg en del tankespinn i dagene etter. Jeg kom til å tenke på ønskelister fra nieser og nevøer, som inneholder ting vi har liggende pent brukt hjemme etter egne barn. Men av en eller annen grunn sitter det mye lenger inn å gi brukte gaver enn det gjør å få dem. Hvorfor gjør det det?

En bok som noen har lest en gang før, er vel ikke noe dårligere enn om den var splitter ny?

Vi låner stadig mer penger til en høy pris

Mange av oss gjør det for å opprettholde den fine fasaden. Det kan bli en kostbar pris å betale i lengden.


Virker som mye blir glemt i førjulstida. De fleste vil vel egentlig si seg enig i at det å redusere forbruket og søppelberget vi produserer i vår lille del av verden er viktigere for oss enn å få flere nye ting. Skulle alle gjort som oss hadde vi som kjent trengt tre jordkloder for å ha ressurser nok til å lage alt. Likevel er førjulstida en kjøpefest av dimensjoner. Flere anslag på hvor mye hver enkelt av oss bruker på julehandelen ender på over ti tusen i snitt. Per person. Og det er samtidig som frivillige organisasjoner gjør en formidabel innsats for å plastre over det stadige voksende gapet mellom fattig og rik. Og ære være dem for det.

Så kan man jo saktens spørre seg da, hva er det vi holder på med? Trenger vi alt dette? Det kan virke som flere av oss glemmer alle de bekymringer vi ellers har for miljø og forbruk. I alle fall skyver vi det langt bak. Så er det heldigvis noen som tenker annerledes. Forhåpentligvis blir det stadig flere.

Tar opp dyre lån. Det er også bekymringsfullt når man kan i dagens avis lese at nordmenn har så mye som 115 milliarder i forbrukslån. Det er mye penger. Både banksjef og leder namsmannsfunksjonen forteller at der har merket en holdningsendring de siste årene. De sier at folk tar lettere på det å kjøpe ting uten at de har penger til det. At de før skammet seg over det, men slik er det ikke lengre. At summene som lånes er større og at mye gjøres for opprettholde et forbruk og en fasade man kanskje ikke har råd til. Og at barna læres opp til det samme. Det burde vel være et varsko for mange nå i førjulstida.