Innlegg

Har deres selvpålagte høystatus fullstendig gått dem til hodet?

Et nytt fylkets hus til flere hundre millioner kroner, for at de skal slippe å gå en distanse på under to kilometer?!?

– Nordsileiret – hvor fylkets hus ligger – er definitivt en del av sentrum. Avstanden fra togstasjonen er faktisk mindre enn hva en førsteklassing på seks år må legge ut på alene i mørket og i all slags vær, skriver innsenderen. 

Debatt

Med noen få unntak var det bare smil og glede blant fylkespolitikerne da de besluttet å begrave nord- og sørfylket, til fordel for Det Nye Trøndelag. Etter mye kakespising under et gnistrende blitsregn gikk man løs på oppgavene. Først skulle nye posisjoner besettes og dernest skulle man vedta sin egen lønn. Det viktigste først. Og for å hindre at politikerne i Steinkjerbyen ikke skulle lage bråk kjøpte man den merkelige konstellasjonen å skille politisk- og administrativ ledelse mellom Trondheim og Steinkjer. En absurd beslutning. Trøndelag har kun én «hovedstad». Trondheim er og blir det eneste naturlige sentrum.

Måtte tiden med delt løsning bli så kort som mulig.

Nye Trøndelag ble som en ny tidsregning for byråkratene fra sørfylket. De skulle begynne å pendle – gjerne med tog – til Steinkjer. Så også den nye fylkesrådmannen. Han togpendler fra Gauldalen, og fant snart ut at det å reise med Trønderbanen kanskje ikke var slik han hadde tenkt seg. En realitetsoppvåkning med andre ord. Ikke var det nok sitteplasser. Og dessuten var det så mange stopp underveis at han mente noe drastisk måtte gjøres med togtilbudet.

Nå skal det nevnes at flere grupperinger fra nordfylket siden nittitallet har forsøkt å overtale sentrale myndigheter i Oslo å investere i prosjektet ”Trondheim-Steinkjer på 1 time”. Ulike delegasjoner har reist til tigerstaden, men som nærmest ble latterliggjort av styresmaktene. Alt synes likevel ikke å være helt svart. Dagens regjering og nye NTP har endelig åpnet for elektrifisering av Trønderbanen. Men etter flere politiske utspill under beltestedet fra en venstrepolitiker fra sørfylket ser det ut til at denne satsingen lander på kulen. Og tolker jeg den nye fylkesrådmannens utspill riktig ser det ut til at også han støtter at elektrifiseringen forsvinner ut i det blå. For at han skal komme seg raskere til Steinkjer med tog tar han heller til orde for å kutte i antallet stoppesteder. Kanskje ser han helst at alle stopp mellom Trondheim og Steinkjer forsvinner. Målet helliger middelet må vite. Sågar foreslår man å kutte stoppestedet på Røstad (Nord Universitet) i Levanger. Forøvrig en av stasjonene på Trønderbanen med størst trafikk. Før i tida kalte man slike for brønnpissere. Ordet er ikke krenkende – Språkrådet går god for bruken.

Det skal samtidig nevnes at det er hele 11 (elleve) stoppesteder i Trondheimsområdet mellom Vikhammer og Heimdal, noe fylkesbyråkraten opportunt ikke nevnte.

Og som ikke dette var nok foreslår de samme byråkratene og politikerne å bygge et nytt fylkets hus i Steinkjer. Åpenbart etter særdeles påtrykk fra ordføreren i bygdenes by. Når de endelig har pendlet seg til Steinkjer stasjon synes de det er for langt å gå til fylkeshuset. Dagens administrasjonsbygg er nesten nytt og mer enn stort nok hus skulle en tro. Bygget ligger ikke i sentrum sies det. Nå har riktignok partiet Høyre i Trøndelag uttalt at de ikke støtter en planlegging av nytt fylkeshus. De mener det er god folkehelse i å gå. Men jeg er redd Høyre heller ikke i denne saken får tilslutning til sitt forslag.

Steinkjer er ikke Manhattan, men en liten småby. Nordsileiret – hvor fylkets hus ligger – er definitivt en del av sentrum. Avstanden fra togstasjonen er faktisk mindre enn hva en førsteklassing på 6 år må legge ut på alene i mørket og i all slags vær. Uten å være berettiget til fri skoleskyss. Noe de samme fylkespolitikerne med den største selvfølgelighet har bestemt.

Nå skal fylkespolitikerne altså bevilge seg et nytt fylkets hus til flere hundre millioner kroner, for at de skal slippe å gå en distanse på under to kilometer! Et absurd, meningsløst og helt tullete forslag. Det er nesten så man får assosiasjoner tilbake til den tidligere og glimrede Sci-Fi serien X-Files – «Du tror det ikke før du ser det!»

Narsissismen lever absolutt i beste velgående.

Avslutningsvis kan jeg bidra med et forslag til alternativ transport av politikere og byråkrater fra Steinkjer togstasjon til fylkets hus. Sherpaer fra Nepal er med stor suksess blitt innleid av oppdragsgivere på Vestlandet og i Nord-Norge til steinlegging og bygging av vanskelig tilgjengelige stier og veger. Sherpaene er sterke og seige som få og de klager sjelden. Trøndelag fylkeskommune kan med fordel leie inn et høvelig antall. Så kan sherpaene bære politikerne og byråkratene på jobb. En billig, trygg og samtidig svært ærefull måte for en yrkesgruppe som neppe skal klandres for å ha et dårlig selvbilde.

Ironi eller ikke – god bedring Nye Trøndelag.

Hans Martin Anderssen