Dagens leder:

Årets julegave kom seint, men godt

Jeg tror ikke at vi som bor mer sentralt klarer å forestille oss betydningen av dette, skriver redaktøren.

Redaktør Roger Rein skriver om julegaven helgådalingene fikk nylig.  Foto: IH

Debatt

Det var en begeistret tipser jeg hadde på tråden forleden. Han kunne fortelle meg at nå hadde Telenor Mobil sørget for 4G-dekning til øvre deler av Helgådalen. Dette er en sak som har stått på kartet i mange år, og som fra mobilselskapets side var lovt løst på et tidligere tidspunkt. Men når senderen først ble oppkoblet, og beboerne i området fant ut at nå var signalet der, da var gleden stor. En bedre julegave kunne de ikke fått i denne delen av Verdal. Rett skal være rett. Fortsatt gjenstår det å oppruste et par master til før hele dalen er dekket med mobilsignaler. Her lover Telenor en løsning i løpet av første halvår neste år.

Jeg tror ikke at vi som bor mer sentralt klarer å forestille oss betydningen av dette. Det var i det forrige århundret at vi som bor slikt til at vi ser E6 eller en annen sentral ferdselsåre fikk tilgang på mobilsignaler. Derfor tar vi det som gitt at vi kan gå rundt med en liten datamaskin i lommen og få tilgang til alt som i dag tilbys og som kan løses med denne teknologien. Norge er nært i verdenstoppen, og har gjennom mange år hatt en mobildekning på nittini komma ett eller annet.

Vanskelig å beskrive. Verdensrekorden betyr lite for promillene iblant oss som ikke har tilgang på mobilsignaler i sine hus og på sine landeveier. I mitt forrige liv, i min forrige jobb, hadde jeg ganske nær befatning med utbygging av bredbånd og mobilnett til distriktene her i fylket. Jeg møtte foreldre som kunne fortelle at ungene som bodde på hybel for å gå på videregående skole kvidde seg for å komme heim i helgene. De følte seg isolerte når de ikke kunne ha den jevnlige kontakten med sine venner som de var vant til fra hybelen. Det var bare ett av bakdelene med å være såpass akterutseilt på det teknologiske området.

Det er snart ti år siden jeg hørte disse fortellingene. Og fortsatt er det bosettinger ganske nært oss som mangler det vi ser på som den selvfølgeligste ting. Derfor er det også så stort for dem når ønsket endelig blir oppfylt: «Det at vi endelig har fått dekning betyr så mye at det er vanskelig å beskrive», sa Vilde Roksvåg i Helgådal til oss da hun skulle beskrive betydningen av å få tilgang til et mobilnett som skal fungere.

Årets julegave kom seint, men når den først kom ble den tatt skikkelig imot av folket i Helgådalen. Da er det bare å ønske dem en digital, god jul.

Roger Rein.