Kunnskapsløst fra FpU

Jeg tror vi begynner å ha nok sau i Norge, skriver Steinar Austheim.
Debatt

Man burde være litt mer ydmyk når man er ung og uten erfaring som politiker. Med slike utsagn som Mats H. Persøy, formann i Trøndelag FpU fikk inn 2. januar i år, er det lett å begå politisk selvmord. Men det ordner FpU og Frp opp i selv.

Men innholdet var ganske talentløst. Her bruker Mats ord og lovverk han umulig kan ha studert særlig godt. I stri med rovviltnemndene? Rovviltnemndene har IKKE utøvende makt. De er pålagt å følge klima- og miljødepartementets til enhver tid avgjørelse. Nemndene anbefaler, men overprøves av KLM.

Mats glemmer videre å nevne det største problemet, for han beskylder ulven for de store utgiftene. Vi vet, igjennom Fylkesmannens egne retningslinjer, at det utbetales 80-90% mer i erstatning for drept rovdyr, enn det som det kan dokumenteres fra SNO. I 2016 sesongen, var det lagt fram bevis fra SNO at 780 sau ble drept av ulv, men man «antok» at tallet var 1650. Totalt i 2016, ble det BEVIST at rovdyr drepte totalt 3.666 sau/lam. Men det ble erstattet 13.488 sau/lam. I sesongen 2017 og i 2018 var situasjonen omlag den samme.

Det Mats IKKE nevner, er at i 2016 døde 105.000 sau/lam av helt andre grunner. Grunner som kunne vært unngått om næringen selv hadde tatt ansvar for egne dyr. Men siden 80% av saueeierne driver kombinertbruk, eller hobbybruk og derfor har sin hovednæring utenfor gårdsdriften, er det ingen til å passe disse dyrene. Hvert år henger det også overskuddskjøtt fra sau som vi må gi bort. I 2017 sendte vi flere flylass med saukjøtt til UK, Afghanistan og Frankrike. I 2018, hang det 4 millioner saukjøtt på fryselager, og mye av dette ble kværnet til pelsdyrmat og sendt til Oman.

Jeg tror vi begynner å ha nok sau i Norge.

Ja,, du har rett Mats...i Norge har vi ulv med finsk-russisk bakgrunn. Det har vi hatt i rundt 10.000 år. De kom til Norge sammen med rein 3-4.000 år før mennesket. Disse ulvene var borte fra Norge i ca 20 år, før de etablerte seg og ble fredet. I desember 1800, skjedde det eneste drapet på et menneske utført av en rabies syk ulv på norsk jord. Det har aldri blitt bevist at gårdsbruk er nedlagt pga ulv og de fleste gårder i Norge ble fraflyttet i den perioden vi IKKE hadde ulv. I Norge er like mange gårder nedlagt der rovdyr IKKE er etablert som i tykkeste Hedmark. Mats har heller ikke fått med seg at 60% av norges befolkning ønsker ulv i naturen 19% er sterkt imot og 21% er likegyldig.

Resten av Mats innlegg, finner jeg så lite seriøst, at det knapt er verd å begynne å rette opp i vrangforestillingene om norsk ulvebestand. Men heldigvis ser vi nå en holdningsendring blant folk og politikere, når det kommer til rovdyrbestandene våre.

Steinar Austheim, admin Boikott Konfliktkjøtt