Dagens leder

Til oss kommer nok ikke James Bond

Men ikke se bort fra at en annen storproduksjon kan bli lagt til Innherred.
Debatt

For rundt 10 år siden var jeg i Ystad, sør i Sverige, sammen med filmfolk fra hele Skandinavia. Vi var på seminar for å høre hvordan byer eller regioner kunne gjøre seg attraktive for filmbransjen og utnytte det i næringssammenheng. I Ystad traff jeg en engelskmann som hadde arbeidet med James Bond gjennom hele sitt yrkesliv. Jeg husker samtalen rundt kaffebordet med ham og flere andre om muligheten for at en James Bond-film kunne bli spilt inn i Norge. Dette var like etter at Ringenes Herre hadde ført til en eksplosjon for reiselivsnæringen på New Zealand. James Bond var en våt drøm for dem som arbeidet for å gjøre Norge attraktive for filminnspillinger.

Den neste James Bond-filmen, med den foreløpige tittelen «B25» og med Daniel Craig i hovedrollen, er gitt et tilbud om støtte på inntil 47 millioner kroner dersom deler av innspillingen legges til Norge. (AP Photo/Michael Sohn)  Foto: Michael Sohn, Ap

Det har gått noen år siden jeg var sammen med daværende filmkommisjonær for Midt-Norge, verdalingen Eskil Røkke, i hjembyen til krimhelten Kurt Wallander. I forrige uke kom nyheten om at neste James Bond-film kan bli innspilt i Norge. Ting tar tid i denne bransjen. Også i Levanger, der det nå ser ut som at de som i flere tiår har stått på for filmproduksjoner ser ut til og lykkes. Miljøet rundt Filmfabrikken på Røstad legger flere alen til sin vekst når de nå skal utvikle Dramasentrum, som satser på å bygge opp et miljø for TV-dramaproduksjoner. Dette er spennende. Hvis de lykkes med ambisjonene betyr det mange nye kreative arbeidsplasser innenfor kulturnæringene i regionen. Det gir grobunn for ny vekst.

Ingen hobby. Kulturkvartalet i Verdal som utvikler samarbeid på kryss og tvers for å få mer fart i kulturnæringen og scenekunsten er i den samme gata. Ser vi på bildet og leser om hvem som er med, og sammenholder dette med det som er på gang i nabokommunen, forstår vi bedre at dette er en næring som begynner å få et omfang i Levanger og Verdal. Alt tyder på at vårt konsum av fritid og kulturopplevelser bare vil bare vokse i årene framover. Her ligger muligheter til verdiskaping, nye arbeidsplasser og til å sette Innherred på kartet på en måte som også kan gi oss muligheter på andre områder.

James Bond blir nok ikke spilt inn hos oss. Men kanskje oppfylles en gammel drøm om en film- eller TV-produksjon med utgangspunkt i vikinghistorien på Stiklestad? Eller noe helt annet? Her er det muligheter, og helt slutt på den tid at noen får sidestille kulturnæringene med hobby- og fritidsaktiviteter.

(Lederkommentar i Innherred 31. januar 2019)