Lytt til unge friske stemmer i lokalavisa

Alle stemmer er viktige i lokalavisa. Men jeg blir ekstra glad når unge mennesker velger lokalavisa for å uttrykke sine meninger.

Redaktør Roger Rein.   Foto: IH

Debatt

Bare den siste uka har jeg registrert leserinnlegg fra fire tenåringer i vårt nedslagsfelt som har valgt å dele sine meninger med lokalavisas lesere. Ingen ting gleder meg som redaktør mer. For det første at de unge hevder det de står for på en reflektert og god måte. For det andre at de velger å bruke debattsidene i lokalavisa som torget hvor de bærer fram sine synspunkter. Det er langt fra opplagt i den tida vi lever i, der sosiale medier tar en stadig større plass i vår hverdag og de tradisjonelle avisenes lesere blir eldre og eldre.

Bred deltakelse. Det er ikke bare, bare å hevde meningen sin i lokalavisa. I Innherred er vi heldige på den måten at vi har stor bredde blant dem som jevnlig sender inn sine meninger til oss. Vi har også svært mye debatt. Da jeg tok en opptelling da jeg forleden satt og skrev avisas årsrapport, kom jeg til at vi har hatt over 700 innlegg på trykk gjennom 2018. Det er over fem i gjennomsnitt for hver utgave.

Innleggene publiseres også i nettavisa. Der får vi bekreftet det mange forteller til oss, at slik debatt er et stoffinnhold som våre lesere setter stor pris på. Når vi publiserer på nett et leserinnlegg om et aktuelt tema, så havner det langt opp på lista over våre mest populære saker. Leserne liker å lese andre folks meninger. Det er ikke bare jeg som redaktør som er glad for det store engasjementet som vi opplever her.

Mest lest. Det samme opplevde vi denne uka. Da 14 år gamle Fredrik Sivertsen skrev om hvordan han opplevde overgangen til ungdomsskole og karakterer, ble det den desidert mest leste saken i Innherred den dagen. Ikke bare den dagen, forresten. Fredriks innlegg er blant de mest leste sakene på lokalavisas nettutgave den siste måneden. Det er faktisk bare fjøsbrannen i Vinne tidligere i måneden som har hatt flere lesere så langt i det nye året.

Noe av det samme ser vi når modige Ida Mathilde Dahl Andersen Folladal skriver åpenhjertig om hvordan hun som fosterbarn opplever kontakten med en barnevernstjeneste med store mangler. Tusenvis vil lese det hun skriver om sine opplevelser. Innleggene deles og kommenteres også i sosiale medier. Alle stemmer er viktige i lokalavisa. Men jeg blir ekstra glad når unge mennesker velger lokalavisa for å uttrykke sine meninger. Jeg håper de fortsetter med det.