Debatt

Er Huawei et forsøk på verdensherredømme?

Jeg har kjøpt en Huawei mobiltelefon, og selv om vi er i 4G, skjer det mye rart med min telefon.

Asbjørn D. K. Eklo.  

Debatt

Det er et problem om Huawei får bygge ut 5G-nettet i Norge, sier PSTs informasjonsdirektør Martin Bernsen.

Vi må aldri la vitale deler av vårt samfunn være avhengig av ikke demokratiske stater og interesser, selv om det kan gi en kortsiktig økonomisk gevinst.

4G har nå avtjent sin verneplikt i Norge, og tiden er kommet til det lynhurtige 5G-nettverk.

Kinas kommunistiske ledelse har ikke lagt skjul på at de ønsker et verdensherredømme. Ikke ved krig eller invasjon, men ved å kontrollere neste generasjon av mobilteknologien 5 G, som sammen med kunstig intelligens, biotech og andre områder, som vil komme til å dominere vår fremtid.

5G-teknologien er noe helt annet en den nåværende 4G-teknologien, fordi den er 60 ganger hurtigere.

Mengden av data vil stige enormt, og den fremtidige utvikling av samfunnet med førerløse biler, roboter, og meget annet vil bli styrt av 5G.

Våre nåværende mobiltelefoner uansett merke har gjort det godt med 4G og Norge har også et godt mobilnett.

I 2017 kom det en ny etterretnings- lov i Kina, som forplikter all kinesisk virksomheter og spionere til fordel for Kina, hvis de får en ordre om dette fra myndighetene i Kina.

USA, Australia, New Zealand, Canada og Tyskland utelukker Huawei og andre land vil sikkert følge etter. For vi vil være sårbare ovenfor Kinas forsøk på å vinne en verdensdominans.

Huawei mener på sin side at det blir helt galt å stenge ute en aktør fra markedet på grunn av opprinnelsesland. I likhet med flere eksperter mener Huawei at også andre aktører bruker komponenter produsert fra mange land de ikke har felles sikkerhetspolitikk med.

Jeg har kjøpt en Huawei mobiltelefon, og selv om vi er i 4G, skjer det mye rart med min telefon. Deriblant arbeider (muligens noen apper) om natta. Hvis jeg går å legger meg kl. 11-12 tiden om natta og telefonen er 100 prosent oppladet er den ca 50-55 prosent om morgenen.

Leser at i Danmark har Huawei sendt et brev til Forsvarsutvalget som nå vurderer saken. De nedtoner negative konsekvenser i brevet. Men Danmark som nå skal innføre 5G nettet vil avise Huawei som leverandør.

I slutten av januar skal regjeringen i Norge ha et møte med teleoperatørene Telenor, Telia og Ice, hvor utbygging av 5G står på dagsordenen, og hvilke leverandører som skal brukes i Norge.

Justisminister Tor Mikkel Wara sa til Reuters onsdag at Norge vurderer tiltak som vil ekskludere utstyr fra Huawei i utbyggingen av 5G-nettverk i Norge.