Dagens leder

Ap taper uansett utfall i Giske-saken

Feilhåndtering kan gi voldsomme skadevirkninger for Arbeidpartiet.

Jonas Gahr Støre har en meget vanskelig oppgave om han skal klare å lose gjennom Giske-saken gjennom uten store skadevirkninger for Arbeiderpartiet. Foto: Ned Alley / NTB scanpix  Foto: Ned Alley, NTB scanpix

Debatt

Hvordan i all verden skal Arbeiderpartiet klare å komme seg gjennom Giske-saken, slik den nå har utviklet seg, uten katastrofale skadevirkninger? Hvis en hever blikket litt over det som skjer i nuet, tror jeg det vil bli et nøkkelspørsmål framover for dem som skal lose Ap gjennom denne krisen, både på riks- og fylkesplanet. Det er et minelagt farvann. Det er svært ulike meninger innenfor partiet, og med en voldsomt stor offentlig oppmerksomhet rundt alt som skjer. Avskalling truer uansett utfall.

Jeg registrerer et uvanlig sterkt engasjement blant folk, ikke minst innad i Giskes eget parti. Tonen framstår som uforsonlig mellom dem som støtter ham, og de som mener at tida ikke er moden for en rehabilitering etter at Giske i fjor vinter ble felt av sin «metoo-oppførsel».

Skillelinjene går delvis på geografi. Ap-folk i vår landsdel framstår som langt mer villige til å ta den tidligere nestlederen inn i varmen igjen, enn folk på østlandet. Jeg registrerer flere godt voksne kvinner som tar Giske i forsvar, men yngre damer mener at nok er nok den andre vegen. Spørsmålet om Trond Giskes politiske framtid er åpenbart ikke egnet for noe kompromiss. Det er et enten eller.

Det skjedde ikke uten sverdslag da ble Giske foreslått i ledelsen i Trøndelag Ap. Fredag ble det kjent at han trekker seg fra arbeidsutvalget, men vil sitte i styret. Senere på ettermiddagen ble det klart at valgkomiteen har snudd helt. De vil ikke ha Giske i styret. Noen vil nok juble, andre vil gråte og protestere heftig på snuoperasjonen.

Trekker seg? Hva skjer om Trond Giske nå trekker seg helt ut? Vi kan jo bare tenke oss den personlige belastningen på Giske og hans nærmeste etter det massive medietrykket han utsettes for. At han trekker seg er derfor et tenkelig utfall. Saken forsvinner ikke ut av verden av den grunn. Mange i Ap utenfor Oslo ser på Giske som et av partiets beste kort. Finnes det ingen god erstatter, kan det godt hende at både tillitsvalgte og velgere gjør det samme. De forlater Arbeiderpartiet sammen med den tidligere nestlederen.

Giske-saken er veldig kompleks. Den må ha mye klokskap og strategiske evner som skal lose den i havn uten store skadevirkninger. Om det i hele tatt er mulig. Feilhåndtering kan gi voldsomme skadevirkninger.

(Dagens leder i Innherred 23. februar 2019)