Er sportsidioter en utdøende rase?

Glem klimaspørsmål og fisende kyr, oppfordrer han - nå er det VM.
Debatt

Endelig har dagene kommet! Dagene som vi helt spesielle har ventet på i et helt år. Kan det finnes noe større enn å sette seg foran TV-en og heie på det norskeste av det norskeste? Nei, jeg snakker ikke om 17.mai, og ikke snakker jeg om Ole Gunnar Solskjær, og dessverre Johannes Strand - det er ikke din podkast som er målet heller. Det er bare småtteri mot det som startet denne uken.

Ski VM i Seefeld er endelig i gang.

Kjenn på spenningen – kjenn på den fantastiske følelsen når en nordmann, eller aller helst en Trønder går over mål som vinner. Dette har jeg gledet meg til helt siden OL sluttet forrige vinter.

Nå er den største jobben å få timet spisepauser på jobben i forhold til øvelsene. Kan ikke forstå at ikke alle benker seg ned sammen med meg foran TV-en. Tenk at noen snakker om hvem som gikk ut av Farmen i går kveld. Det er jo ski VM!

På mandag øker spenningen enda et hakk. Da reiser jeg sammen med mine gode skivenner i Team BånSki til Seefeld. Tenk å få reise til dette skisportens Mekka akkurat neste uke. «kan det bli likar» Værmeldingen er så fin at solkrem og kortbukse må pakkes ned. Kanskje kommer jeg så nært Therese Johaug at jeg kan si hei til henne. Mirakuløst!

Alt av forberedelser har gått etter planen. Billetter på stadion og overnatting er i boks og tom. flybillettene er skrevet ut.

Flybilletter ja. Tror du ikke jeg traff en herre som spurte om jeg virkelig reiste til Seefeld med god samvittighet? Du vil jo spy over 500kg. med CO2 ut i atmosfæren. Han påsto at vi 9 stk. i Team Bånski ville spy ut 4500 kg. CO2 på denne turen. Spy? Vi har vel ingen planer om å spy ut noe som helst. 4500 kg.skal vel ikke vi ha med oss. Det må jo være måte på å ha med seg fisk til Lofoten. Og det er jo ski VM I Tyrol og da spiser vi kraftig kost! Ingen snakker vel om CO2 under et slikt mesterskap forsvarte jeg meg med. Så spurte han hva vi spiste mest på en slik tur? Både frokost og middag er inkludert så det er bare å sette seg til bords og spise biff, skank, villsvin og mye mer skrøt jeg. I Mellom-Europa kan de virkelig å lage mat for Mons og sultne Helgådalinger. Spiser dere virkelig så mye kjøtt? - var neste spørsmål fra den samme herren. Å spise kjøtt er jo SÅ miljøødeleggende påstod han. Tenk på alle dyrene som går på beite og fiser ut CO2 for at dere skal gafle i dere under VM.

Nå var det nok. Jeg påstår å ha et godt forhold til vår herres skaperverk og er svært interessert i å ta vare på denne kloden, men det må jo være måte på. Det er jo ski VM.

Etter denne samtalen begynte jeg å tenke på mitt forhold til sport. Var det virkelig slik at sånne idioter som meg var skyld i klodens undergang? Var våre helt nødvendige flyreiser til de forskjellige sportsarenaene så ødeleggende? Nei farsken heller - jeg har gjort mye galt i livet, men dette tar jeg ikke ansvaret for.

Det var da jeg begynte å tenke på om vi sportsidioter kanskje er en utdøende rase? Det er ikke mange ungdommer som står på arenaene og kauker på de norske utøverne. Hvorfor, spør jeg? Det er jo dette som er livet. Å se Petter Northug ta gull på 5 mila i Falun glemmer jeg aldri. Dette er minner. Et bedre minne kan man vel ikke få. Dette unner jeg alle ungdommer å få oppleve.

Hvordan vil idretten, og særlig min elskede skisport se ut om 50 år? Ingen kan vel spå, men framtidsutsiktene ser vel ikke bra ut. Vinterne blir bare kortere og kortere. Snø er helt nødvendig for at sporten skal overleve.

Nei nå vil jeg ikke tenke mer på dette. Bare glede meg over nye norske medaljer og så får jeg heller tenke på hvor mye kyrne fiser etter VM. Kanskje vil vi om 50 år ha så mye snø at det blir det som er problemet og ikke fisende kyr.

Å være sportsidiot er en livslang øvelse. Det kan være krevende for omgivelsen, men jeg vil aldri bytte dette mot interessen for Farmen kjendis. Nerven i sporten må oppleves. Gullmedaljer og andre flotte prestasjoner må tiljubles med ekte idrettsglede.

Nå er kofferten pakket og spenningen kjennes på kroppen. Vil Johannes og Emil innfri våre trønderske forhåpninger? Dette og mange flere spørsmål går gjennom hodet når sportsidioten skal på nok en tur. Team Bånski er klar for å fylle sekkene med mere gull. Verken fisende kyr eller CO2 kan stoppe oss nå. Men først skal jeg sitte klistret foran TV-en og følge øvelsene herfra i helga. Starten på torsdag var helt vidunderlig – to gull på sprinten til Johannes og Maiken. Så får vi håpe at den russiske bjørnen Ustjugov har roet seg ned. Bare pass deg Sergej - nå kommer Team BånSki til Seefeld.

God helg til alle sportsidioter og alle andre fornuftige mennesker.

Kulturarbeider og daglig leder i Premieskapet