Redaktøren forlater Innherred i flere uker

Det er ikke sikkert alle mener at jeg har gjort meg fortjent til det, skriver redaktøren.

Redaktør i Mediehuset Innherred, Roger Rein, reiser til Armenia.  Foto: IH

Debatt

Men, det har seg sånn at jeg har fått studiepermisjon og forlater Levanger og Verdal i noen uker i vinter. Etter over åtte år som lokalavisredaktør tar jeg imot stipendpengene med god samvittighet. Nå settes kursen mot et land som er fremmed for de fleste av oss. Jeg har vært i Armenia fire ganger tidligere. Nå er det mer spennende enn noen gang etter fløyelsrevolusjonen i fjor vår. Det armenske folket hadde fått nok av de gamle makthaverne. I hundretusentall gikk de ut i gatene og sa klart fra om hva de mente. Folket ga seg ikke før protestlederen, den karismatiske avisredaktøren og opposisjonspolitikeren Nikol Pashinyan ble valgt som landets nye statsminister. Et nytt parlamentsvalg ble gjennomført i desember. Bevegelsen «My step» fikk over 70 prosent av stemmene. På grunn av det som skjedde kåret The Economist Armenia til årets land i verden i 2018.

Noen lurer kanskje på hva som bringer meg dit og hva jeg kan lære av dette? For en som har levd tett på politikk og samfunn gjennom et langt liv ser jeg på det som utrolig spennende. Jeg er særlig opptatt av pressens rolle. Hvordan har journalistene og mediene klart omstillingen fra sovjettida, via en post-sovjettid og fram til i dag med et gryende demokrati med full pressefrihet? Brorparten av mediene, både radio, tv og aviser, er eid av de tidligere makthaverne.

Bruker Facebook. Nikol Pashinyan er på Facebook. Her kommuniserte han direkte med sitt folk under revolusjonen. Han har fortsatt med det. Titusener følger med på, kommenterer og trykker «liker» når han går live med politiske utspill eller små fortellinger. Facebook er hans viktigste medium, forteller min armenske journalistkollega Yuri. Det har vært langt viktigere enn tradisjonelle medier, som ikke har veldig høy troverdighet i den tidligere sovjetstaten.

De som ønsker å følge mine bevegelser og opplevelser gjennom vinter og vår i Armenia, vil også finne mest på Facebook. Jeg har ikke tenkt å trette lokalavisas lesere med for mye utenriks. Avisa er i gode hender, med kollega Anja ved roret. Selv har jeg lovt å levere en lederkommentar i ny og ne. Torsdag morgen sitter jeg på flyet. Det er bare å ønske meg en god tur til Jerevan, eller som de sier der: «Lav ughevorut’yun depi Yerevan».

Roger Rein.