– Ingen får stagget Senterpartiet

Redaktøren registrerer at de er i stor vekst, og tror de trives i kryssilden.

  Foto: IH

Debatt

Det er et lite jordskjelv som utspiller seg i velgermassen i Trøndelag, om vi skal tro meningsmålingen som ble presentert i Adresseavisen før helga. Målingen fra Respons Analyse forteller oss at Senterpartiet er nest største parti i Trøndelag et halvt år før årets lokalvalg. Bakgrunnstallene antyder også at Sp nå er større enn Ap i Nord-Trøndelag.

Et parti i stor vekst. Trenden vi ser i velgermassen burde ikke overraske de som har en viss kontakt med grasrota. Senterpartiet skårer stort på sine standhaftige protester og utfall mot en påstått sentraliseringspolitikk fra sittende regjering. Sakte men sikkert ser Sp ut til å vokse seg opp på et nivå som ikke engang de mest ihuga partifolkene trodde var mulig.

Det gjenstår å se om dette holder seg til valget i september. Det vi i alle fall ser er at Sp vokser selv om regjeringspartienes talsmenn, og også deler av Arbeiderpartiet, har rettet skytset i den retningen og beskyldt Sp for populisme og dommedagsprofetier. Så langt ser den argumentasjonen til å prelle av som vann på gåsa på den delen av velgermassen som vurderer å gi sin stemme i den retningen. Særlig folk i Venstre har gjort mange forsøk på å stemple Sp. Så langt ser det bare ut til å ramme dem selv. Det er ikke lett å finne oppskriften som må til for å stagge Sp-framgangen, ikke bare i Trøndelag, men også i resten av landet.

SP kan skifte side. Tomas Iver Hallem, som er Senterpartiets fylkesordførerkandidat, har partiet sitt i ryggen når de velger å holde kortene tett til brystene om hvor de lander etter høsten valg. I dag er Sp en del av den rødgrønne fløyen i fylkestinget, med Aps Tore O. Sandvik som ordfører og Hallem som varaordfører. Nå utelukker ikke Sp at de kan komme til å skifte side. Det får Ap til bokstavelig talt å se rødt. Også fra Ap-hold rettes mye av skytset mot Sp med skremsler om hva det kan føre til om dagens regjeringspartier får innflytelse i fylkestinget med støtte fra Senterpartiet.

Jeg tror at Senterpartiet elsker å havne i denne kryssilden, der det går ut motstridende varsler fra begge sider om skadevirkningene av Sp i posisjon. For så langt har ikke en slik taktikk virket på den delen av velgermassen hvor Sp høster sin oppslutning. Kanskje er de andre partiene nødt til å endre sin taktikk og sitt språk om de skal knekke koden som skal bringe Sp nedover? Det gjenstår å se om de evner det.