Dette er ikke humor

Anja H. Helland synes ikke noe om slike russelåter.

Assisterende redaktør i Innherred, Anja Hartløff Helland. 

Debatt

I helga kunne Dagbladet fortelle om en låtskriver som tar bestillinger på russelåter. I denne saken var det en russegruppe i Stjørdal som hadde bestilt sangen. Her kunne man høre strofer som «Voldtekt er bra, ja det gjør meg så glad», «Heroin er verdens beste medisin» og «Ingen er så stygg som du, du burde revurdere livet ditt og hoppe fra ei bru». I en annen sang fra samme låtskriver kan man høre at «Gi meg sprøyta, sett den inn i tøyta. Jeg vil ha en hore som er fin» og «Barnemishandling er ikke greit, med mindre kidden er støgg og feit». Gruppa som hadde bestilt den første sangen sier de hadde hørt gjennom den, men ikke merket seg ved teksten. Låtskriveren selv sier sangene er ment som «satire og parodi på den drøye russelåt-trenden som har pågått de siste åra» og at dette er mørk humor. Og så påpeker han at det er et marked for slike låter. Dermed kan han fortsette.

Låtene er vel laget for å provosere, for å være kule, for å flytte grenser, og de er selvsagt ikke laget for at voksne skal omfavne dem. Men man må si fra når det blir så drøyt som dette. Å ufarliggjøre så alvorlige ting er å gå for langt. Ord er makt. Gjentar man budskap ofte nok ufarliggjøres temaet. Ungdommen står i et enormt press når det gjelder utseende og prestasjoner. Disse sangene spiller på nettopp dette. Så lenge russ fortsetter å kjøpe disse sangene er de med på å legitimere sangenes budskap, og de er med på å opprettholde markedet.

Ytringsansvar. Vi har ytringsfrihet i Norge, og med det følger også et ytringsansvar. De som bestiller disse sangene kan ikke bare trekke på skuldrene å si at det ikke er så nøye hva innholdet i teksten er. De er ansvarlig for innholdet, som de til og med har betalt for. De har ansvar for at dette blir spredt, også til et publikum som er langt yngre enn dem selv.

Og de er ansvarlig for å gi russen som helhet et dårligere rykte. Mange er de som roper at russefeiringen må avvikles. Det kan så være. Men det er også en del positive sider med denne feiringen. Russen i Levanger og Verdal har nylig vist kreativitet og sceneglede gjennom sine glitrende russerevyer. Overskuddet bruker de å gi til gode formål hvor midlene kommer godt med. De deltar i forebyggende møter med politi og andre instanser. Og nå er det kommet «omsorgsknuter» inn i russeknutereglene.

De fleste russ har gode verdier.

Det er synd at noen få ødelegger for det.

Anja H. Helland