Dagens leder

Så klinkende (u)klart som det kan bli

Iselin Nybø som er statsråd for forskning og høyere utdanning har tillit til den prosessen styret i Nord universitet har satt i gang. Det var hun tydelig på i spørretimen på onsdag. (skjermdump fra Stortingets nett-TV) 

Debatt

Krangelen om Nord universitet, som har preget det lokale nyhetsbildet de siste ukene, satte i går sitt preg på Stortingets spørretime. Først var det statsminister Erna Solberg som ble utfordret. Arbeiderpartiets Martin Henriksen og Ingvild Kjerkol, samt Marit Arnstad fra Senterpartiet, gikk i tur og orden opp for å få et klart svar på hvilke signaler regjeringen gir til universitetet. Etterpå var det statsråden for forskning og høyere utdanning, Iselin Nybø, som ble utfordret på det samme.

Hvordan kan styret i Nord tolke svarene som ble gitt i Stortingets spørretime? Hva med de mange som engasjerer for det ene eller andre i regionen? Hva leser de ut av dette?

For å ta det siste først: Namsos har størst grunn til å være fornøyd med svarene som gis. Endringene der vil ikke bli så omfattende som foreslått fra rektor. Andre steder som risikerer å bli strippet for tilbud møter ikke den samme omsorgen fra statsrådenes side. Det er ingen statsråd som berger teaterutdanningen i Verdal hvis styret i Nord mener noe annet.

Styret har tillit. Iselin Nybø var ikke til å misforstå da hun ga sin tillitserklæring til prosessen som styret i Nord har lagt opp til. Hun regner med at styret er i stand til både å ivareta kvalitetskrav for å være universitet, samtidig som de makter å utdanne fagfolk som regionen etterspør. I det hele tatt; Den kritikken av styret, som noen har lest ut av statsrådens inngripen i struktursaken, så vi ingenting til i stortingssalen. Heller ikke statsministeren kom med noen signaler som kan tyde på noen vilje til å overprøve styrets endelige beslutning, såfremt styret følger den linja de la seg på etter styremøtet i forrige uke.

Noe annet hadde da også vært oppsiktsvekkende ut fra det denne regjeringen tidligere har sagt om Nord universitet. Det var daværende kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen som sto som fødselshjelp da Nord ble en realitet. Det såkalte styringsbrevet som Iselin Nybø sendte universitet i fjor høst, er ikke til å misforstå når det gjelder hennes ønske om at Nord må endre sin struktur for å sette seg i stand til å forbli et universitet.

Når noen etterlater et inntrykk av at regjeringen har vilje til å overstyre universitetet, er det fordi de som gjør det har et selvstendig behov for å skape et så uklart bilde som mulig. Det framsto mye klarere i stortingssalen onsdag formiddag.

(Lederkommentar i Innherred 9. mai 2019)