Dagens leder

Det blir ordførerkamp til høsten

Debatt

Det er mindre enn tre måneder til valget. Når sommerferien er over vil samfunnsdebatten både på lokalt og sentralt holdt bli preget av det forestående kommunevalget. I Verdal og Levanger ligger det an til at det blir mer spennende enn på lenge. De to største partiene, Arbeiderpartiet og Senterpartiet, har begge klare ambisjoner om å få ordføreren. Vi kan få et skifte i begge kommunene.

Trekker seg. I Verdal blir det uansett et ordførerskifte til høsten. Bjørn Iversen har valgt å tre tilbake. Spørsmålet er om Arbeiderpartiet beholder posisjonen med Ole Gunnar Hallager som ordfører, eller om Senterpartiets Pål Sverre Fikse blir bygdas fremste. Dette handler ikke bare om hvor stor oppslutning de to partiene får ved kommunevalget, men også om hvem som er best til å forhandle om posisjonene etter valget. For fire år siden var Høyre jokeren ved konstitueringen etter verdalsvalget. Høyre sørget for at Iversen ble gjenvalgt.

I Levanger har Senterpartiet vært fornøyd med posten som varaordfører i Robert Svarvas tre perioder som Ap-ordfører. Førstekandidat Anita Ravlo Sand har gjort det klart og tydelig at hun har ordførerambisjoner, og vil bli Levangers første kvinnelige ordfører. Dermed må begge partiene søke nye allianser for å sikre seg flertall for sin kandidat.

Rikstrenden. Meningsmålingene på riksplan forteller oss at Senterpartiet er kraftig i vinden, mens Arbeiderpartiet sliter. Hvor sterkt dette slår inn i våre kommuner i september gjenstår å se. Den sentrale oppslutningen vil nok smitte over, og vises på stemmetallene lokalt.

Så blir det spennende å se om lokale saker har sprengkraft nok til å påvirke valget? Det kommer også an på hvordan partiene legger opp den lokale valgkampen og hva de velger å fokusere på. Å bygge tillit og tiltro til ordførerkandidatene kan være det viktigste bidraget i så måte. Ved lokalvalg betyr det mer at vi kjenner kandidatene, hva de står for og hvordan vi tror de evner å ivareta lokalsamfunnets interesser.

Innherred podkast «Vækka som va» tok opp høsten valg i sendingen som ble lagt på våre nettsider fredag ettermiddag. Konklusjonen der var at det er åpent og ligger an til et svært spennende kommunevalg i september. Det er bare å glede seg.

(Lederkommentar i Innherred 15. juni 2019)