Innlegg

Ytterligere kutt i ungdomstilbud: – Det gjør vondt langt inn i hjerterota

Ungdomshuset i Levanger. Fra høsten må de innskrenke på åpningstiden. Det gjør vondt, skriver lederen i ungdomsrådet. Foto: Levanger ungdomshus 

Debatt

Levanger ungdomsråd har den siste tiden jobbet masse for at ungdom skal ha få et bredere og bedre tilbud om møteplasser. Vi i ungdomsrådet ønsker oss møtesteder med lengre åpningstider, som er åpent etter skoletid og utover kveldene, men også i helgene. Det er viktig for oss at vi har steder å være der vi føler oss velkommen uten å føle på kjøpepress, slik man gjerne gjør på kafeer og spisesteder. Vi ønsker oss ett møtested med mulighet for å lade telefoner, gjøre lekser, være sammen med venner og bare henge. Det er også viktig at dette tilbudet har nok voksne tilstede, slik at vi føler oss både trygge og velkommen, uansett.

Som leder i Levanger ungdomsråd, og som ungdom i Levanger, mener jeg det er generelt for få møteplasser tilegnet ungdommer i Levanger. Vi har to tilbud - det er ungdomshuset som per dags dato har åpent tre korte kvelder i uka og Smelteverket som har åpent hver fredag kveld.

Jeg savner et bedre tilbud på det vi allerede har, både ved å forlenge åpningstidene og flere åpningsdager i uka. Som sikkert veldig mange har fått med seg henger ungdommer rundt på butikker og kjøpesenter, og ellers rundt om i sentrum. Det er ikke alltid man føler seg like velkommen på disse stedene, man kan få stygge blikk fra voksne. Men ungdommer gjør ikke dette for å være jævlig, det er fordi man ikke har noen annen plass å være.

På vårt siste ungdomsrådsmøte, onsdag 12.06.19, ble vi orientert om at ungdomshuset fra høsten av velger å stenge en dag i uka. Ikke nok med det, de innskrenker også en time med åpningstid i uka. Da jeg fikk høre dette, kjente jeg tårene begynte å trille nedover kinnet. Kjente at alt bare raste sammen, hadde ikke akkurat så mye motivasjon til å jobbe videre. Men jeg VET at det er vår veileder i ungdomsrådet, som også er daglig leder på ungdomshuset, og jeg vet at dette er ett valg hun har tatt fordi hun må, ikke fordi hun vil. Ungdomsrådet har fått en grundig forklaring på hvorfor dette valget er tatt, og tro det eller ei, men vi har forståelse for valget som er tatt.

Men det gjør vondt. Det gjør vondt langt inn i hjerterota, og den jobben vi har gjort de siste to årene føles helt meningsløst. Dette er SÅ ufattelig trist, at ett ungdomstilbud ser seg nødt til å stenge en kveld. Ikke på grunn av at det er dårlig besøkt, men fordi det er så bra besøk at de ikke har ressurser til å håndtere situasjonen. Man innskrenker ett tilbud fordi det går FOR BRA!

I våre øyne er dette mulig å gjøre noe med, det handler kun om prioriteringer. Levanger er nødt til å starte å prioritere dette. Vi håper at noen tar signalet som sendes, og gjør noe med det. Og det må gjøres noe med dette NÅ!

I kommunestyremøtet 19. juni benytter ungdomsrådet seg av muligheten av å stille spørsmål i åpen spørretime, for å prøve å få svar på det vi lurer på. Vi håper politikerne for engangs skyld tar oss ungdommer på alvor.

Mathea Lind

Leder i Levanger ungdomsråd