Innlegg:

– Det kan ikke være sånn at hvis man stiller kritiske spørsmål så blir man «skutt»

Ole Lasse Holmlimo om Spel, frivillighet og petit.
Debatt

Har registrert at journalist Johannes Strands petit fra lørdag 6. juli skaper hårsårhet blant «spelveteraner». Han skriver blant annet at besøkstallet under Olsokdagene går ned og han mener at snittalderen på de frivillige går opp.

I et leserinnlegg tirsdag 9.juli spør Jan Juberg om avisa Innherred er ødeleggende for dugnadsånden? Han spør hva hensikten og målet er - og han kan ikke finne noe konstruktivt og positivt med det Strand skriver. Han tilbakeviser også at snittalderen blant de frivillige er høy.


I sosiale medier henges Johannes Strand ut som «journalistjypling» og «stakkalong». Og redaktør Roger Rein beskrives som «elendighetens far».

Ja, Johannes Strand er ung, men han er modig og han har meningers mot. Og kjenner jeg ham rett - så liker han å provosere og skape debatt. Det har han klart...

La det være sagt: Jeg har ingen mening om frivilligheten rundt Olsokdagene på Stiklestad. Jeg vet bare at uten frivilligheten hadde det ikke vært hverken Spel eller Olsokdager.

Men herifra er det viktig å skille skitt og kanel. En avis består som regel av leder, nyhetssaker, anmeldelser, leserinnlegg, petiter, feature, portretter, enquête, kronikk, notis, annonser og kunngjøringer.

Det må skilles mellom skitt og kanel, mener Ole Lasse Holmlimo og viser til at i sosiale medier henges Johannes Strand ut som «journalistjypling» og «stakkalong». Og redaktør Roger Rein beskrives som «elendighetens far». (Faksimile fra Innherreds facebook-post) 

Johannes Strand har skrevet en petit. En petit er en kort, kommenterende, smått oppslått, ofte humoristisk, alltid personlig og poengtert betraktning om hva som helst. Virkemidler kan være mange - blant annet parodi, ironi, dramatisering, overdrivelse og underdrivelse.

Det er her «spelveteranene» sleiver litt. Man må sondre mellom hva som er en objektiv og subjektiv betraktning i ei avis. Dette er Strands egne tanker. Det må han selvsagt stå for. Men de er i godt selskap om å «misforstå» de forskjellige sjangrene og hvorfor ei avis skriver om det de skriver om.

For den som ikke fikk med seg petiten til Johannes Strand: Her kan du lese den

Rundt årtusenskiftet husker jeg at daværende ordfører i Verdal, Gerd Janne Kristoffersen, oppfordret til boikott av lokalavisa Innherreds Folkeblad Verdalingen fordi de var så negative. Men virkeligheten var dyster. Høy arbeidsledighet på grunn av krisen på Aker, masse narkotika og høye tall på krimstatistikken.

Ei avis skal ikke være en propagandamaskin. Den skal speile samfunnet de skriver om og gjerne med et kritisk blikk. Gjerne subjektivt i form av en leder, kommentar eller petit. Eller objektivt gjennom en nyhetsartikkel. Det må man selvsagt tåle. Jeg hyller frivilligheten på Stiklestad - og i samfunnet ellers. Men det kan ikke være sånn at hvis man stiller kritiske spørsmål så blir man «skutt».

Ole Lasse Holmlimo