Dagens leder:

De finner ingen motgift mot Sps vekst

Det rødgrønne samarbeidet i Trøndelag slår sprekker fordi Senterpartiet nekter å fortelle hvilken side de står på. Her er fylkesordfører Tore O. Sandvik sammen med SVs Jostein Trøite under 1. mai-feiringen i Levanger i år 

Debatt

Senterpartiet kan havne på vippen og i posisjon for de mest sentrale verv i nesten alle landets fylkesting etter høstens valg. Det mener valgeksperten Johan Giertsen i Poll of polls etter å ha studert sommerens meningsmålinger.

– Det er den optimale situasjonen for Vedum. Det er et drømmescenario, sier Giertsen til VG.

Nå er det ikke bare valgeksperten som ser dette bildet. Den siste uka har sentrale folk i fagbevegelsen begynte å mobilisere imot Senterpartiet. Angeren er i ferd med å ta Fagforbundet, som de siste åra har gitt betydelige bidrag til Sps valgkamp.

Fylkeslederen i Trøndelag, Gunn Elin Høgli, som også sitter i fylkestinget for Arbeiderpartiet, har truet med at hun ikke vil anbefale sine medlemmer om å stemme Senterpartiet. «Et parti som kan vippe det politiske flertallet i blå retning», sa hun til Aftenposten forleden.

Distriktssekretæren i LO i Trøndelag, Kristian Tangen, følger opp med uttalelser til Trønder-Avisa i går.

Motgift. Spørsmålet er om disse skremslene gjør inntrykk på potensielle Sp-velgere innenfor fagbevegelsen? Jeg tror de like godt kan virke mot sin hensikt.

I Trøndelag har debatten utgangspunkt i kampen om fylkesordførervervet. Senterpartiet og Tomas Iver Hallem nekter å fortelle hvem de vil samarbeide med etter valget i høst. Den mangeårige fylkesordføreren fra Ap, Tore O. Sandvik, ser sin posisjon truet. Sandvik maler med bred pensel hva som kan bli følgen om Sp får toppvervet i fylkestinget med stemmene fra Høyre og Fremskrittspartiet.

Jeg tviler på om argumentene går hjem hos de velgerne han må nå og overtale med dette budskapet. Det viktigste spørsmålet for folk ved høstens valg er helt åpenbart ikke hvem som blir fylkesordfører i Trøndelag. Det er helt andre grunner til bevegelsen i velgermassen. De er mer opptatt av politikk enn posisjoner.

Diskusjonen i Trøndelag er symptomatisk med det vi ser over hele landet. Alle de fire regjeringspartiene, sammen med Ap, sliter med å nå fram med sine budskap. Alle står i fare for å gjøre et svært dårlig valg. Årsaken tilskrives sterkt protestholdningen blant velgerne, som helt klart gir Senterpartiet en sterk framgang.

Felles for partiene som sliter er også en desperat jakt etter en motgift mot Sps vekst. Jeg er sterkt i tvil om at toppene i LO i Trøndelag har funnet den med sine oppfordringer.

(Lederkommentar i Innherred 11. juli 2019)