Meninger

Dødens venteværelse

Illustrasjon: Nyhetsgrafikk.no  

Debatt

Libya er ikke et trygt land for migranter, som forsøker å komme seg til Europa. Myndighetene i Libya har ikke engang kontroll over eget territorium.

Tripoli har de siste tre månedene blitt angrepet av styrkene til krigsherren Khalifa Haftar. Han disponerer både bakke og luftstyrker.

Hans flystyrker bombarderer flere byer, og i går ble en flyktninge leir bombet, hvor 80 mennesker ble drept og over 130 andre alvorlig såret, mange av dem kvinner og barn.

FN venter at antall dødsofre vil stige. FN generalsekretær Antònio Guterres oppfordrer til etterforskning på dette forferdelige angrep mot flyktninge- leieren.

Denne brutale nedslakningen må få konsekvenser sies det fra Amnesty International.

FN omtaler angrepet som en mulig krigsforbrytelse, som må få sine konsekvenser.

Da ambulansene kom var situasjonen helt forferdelig. Det var blod overalt og sundrevne menneskekropper sier Bin Attia fra helsedepartementet i Libya.

Krigsherrer har siden diktatoren Moammar Gaddafi ble styrtet i 2011 kjempet om makten i dette oljerike landet.

17. februar 2011 brøt det ut protester mot det 42 år lange styret til Gaddafi.

Med hjelp av NATO inklusive norske F-16 jagerbombere ble diktatoren styrtet og Libya skulle bli et fredelig demokrati (trodde vi).

Slik gikk det ikke. I dag er Libya delt mellom to rivaliserende regjeringer, plaget av konflikt, lovløshet og en ødelagt økonomi.

Over grensen fra afrikanske land strømmer migranter som ønsker seg videre til Europa. Mange flykter fra fattigdom. Først en farlig reise gjennom Sahara- ørkenen hvor mange tørster i hjel.

I Libya ønsker de å kjøpe en gummibåt, men flere ender i en synkeferdig småbåt.

Men før de kommer så langt ble over 600 personer, også små barn innesteng i en nedlagt hangar.

FN arbeider for tiden med en fredsplan, hvor de ønsker å dele administrasjonen av landet i to for å få en slutt på rivaliseringen. Samtidig er det stor frykt for at IS grupper kan styrke seg i landet, skriver The Guardian

For mange slutter drømmen om Europa her. Enten drept, som nå sist i bombeangrep, eller på bunnen av Middelhavet.

Amnesty International betegner bombingen av hangaren som en forferdelig tragedie.

Det er ikke tid for fordømmelse nå, men det må bli en slutt på å stenge inn flygninger og migranter sier Leger uten grensers medisinske koordinator, -Prince Alfani.

Asbjørn D. K. Eklo