Dagens leder

Det er ikke slike forbilder vi trenger. Skal vi påføres togskam også?

Når det beste blir det godes verste fiende.

Skal vi tro SV-politikeren er Trønderbanen en klimaversting i dag. Og enda verre vil det visst bli når svenske SJ tar over, og forhåpentligvis øker antallet avganger og passasjerer på togstrekningen. 

Debatt

Det er viktig å velge de rette sakene når en har store politiske ambisjoner. Klimaspørsmålet er trolig det største verden står overfor. Det store, store flertallet av dem som skal ha greie på det, mener vi må foreta en svært kraftig kursomdreining dersom vi skal klare å overlevere en verden til framtidige generasjoner. Så langt er det lite som tyder på at vi har tatt innover denne virkeligheten. I stort kjører vi på som før og håper det beste.

Klimaversting. Innerst inne tror jeg at de fleste forstår dramatikken som vi som samfunn står overfor. Men hver enkelt av oss blir lett et taust vitne til virkeligheten og kan bli sittende i en resignasjon. Vi registrerer det som skjer, men vet ikke helt hva som skal være vårt bidrag til en forandring i positiv retning. Hvis dette er en riktig observasjon, er det svært viktig hvordan de opptrer og hva de velger ut som sine kampsaker de som sitter med påvirkningskraft. Hvis de trår feil blir fort det beste det godes verste fiende, for å sitere en kjent filosof.

Oppslaget om Trønder-Banen i Trønder-Avisa fredag 19. juli er etter min mening et eksempel på at det beste blir det godes verste fiende. (Faksimile nettutgaven)  

Jeg begynte å tenke disse tankene da jeg leste i Trønder-Avisa på fredag at Trønderbanen er en klimaversting i dag. Og enda verre vil det visst bli når svenske SJ tar over, og forhåpentligvis øker antallet avganger og passasjerer på togstrekningen. Saklig sett er det mulig at SV-politikeren Lars Haltbrekken har rett i de regnestykkene han presenterer for klimagassutslipp per passasjer og så videre. Men i mitt hode er dette et dårlig bidrag til å øke bevisstheten hos den jevne innbygger. Et eksempel på at det beste blir det godes verste fiende.

Faksimile av intervjuet med Lars Haltbrekken i Trønder-Avisa 19. juli 2019. 

Misforstå meg rett når jeg skriver om dette. Jeg synes Haltbrekken og alle de andre som kjemper for elektrifisering av Trønderbanen har gode argumenter. Det er en skam at beslutningen om det ikke er satt ut i livet og blitt skjøvet på i lang tid av regjeringen.

Men, ikke prakk på oss togskam! Når Haltbrekken stempler jernbanen som en klimaversting bidrar han indirekte til å gi oss dårlig samvittighet for å kjøre tog. Hva blir da igjen på lista over tiltak som den enkelte av oss kan bidra med for å stanse den store katastrofen? Min oppfordring er at opinionsdannerne bør tenke seg om. Vi vanlige dødelige trenger dere som forbilder og retningsvisere. Ikke som noen som påprakker oss dårlig samvittighet uten grunn.

(Lederkommentar i Innherred 20. juli 2019)