Dagens leder

11 år går fort - det er faktisk nå det gjelder

Debatt

For mange er dette et av årets store høydepunkter, om ikke det største her på Innherred. Jeg skriver selvsagt om Olsokdagene på Stiklestad. Det er det største og mest omfangsrike arrangementet vi har. Et mangfold av kulturelle, historiske og nåtidsopplevelser som hvert år trekker til seg flere titalls tusen fra fjern og nær.

I år kunne ikke arrangørene vært heldigere med været. Det eneste å grue seg for, og det bør en vel, er at det blir for varmt i det historiske spelamfiet. Nå er det sånn da at været ikke er noen garantist for suksess. Det fikk arrangørene erfare i fjor da tilskuertallet for spelet representerte et lavmål. Også totaltallene for festivalen var vesentlig ned i forhold til året før.

Nye profiler. I år er det ny regissør på spelet. Det er det alltid knyttet forventninger til. Og det bruker også å gi en vekst i publikumstallet. Det har sivet ut at Peer Perez Øian har gjort en del forandringer. Til det bedre ifølge rapportene jeg har fått. Om avisenes anmeldere er fornøyd får vi vite etter torsdagens premiere. Gode anmeldelser er åpenbart viktig for å trekke enda mer folk til amfiet.

Else Kåss Furuseth er årets stiklestadprofil. Valget av henne gir også talerstolenprogrammet på Stiklestad en litt annerledes profil enn tidligere år. Det har vært mye preget av menn med gråstenkt eller ikke hår i det hele tatt, som er tatt imot med stor interesse.Dette er skrevet før publikum på Stiklestad får oppleve den alvorlige humoristen på scenen. Forhåndsrapportene forteller om stor interesse for Furuseth. Det er svært positivt om arrangøren lykkes med valget av årets profil. Jeg ser for meg en fornyelse blant publikum om Else Kåss Furuseth klarer å fylle borggården.

11 år igjen. Ingen snakker i dag om Stiklestad og olsokdagene uten å nevne tusenårsjubileet. Med bare 11 år igjen er langspurten i gang. Mange er i den forbindelse opptatt av å få skikkelig slått fast på sentralt hold at de vil satse på Stiklestad og 2030. Men det er like viktig å utvikle innholdet i det som gjøres i år, i 2020 og 2021. Hovedfokuset må alltid være å prestere best i dagen. Stiklestad har ikke råd til å mislykkes i nuet.

Den virkeligheten kjenner de inderlig godt også de som har ansvaret for å utvikle stedet og opplevelsene. Det følger et stort ansvar å forvalte helligdommen.

(Lederkommentar i Innherred 25. juli 2019)