Frisk og sprek teatersatsing i fjellbygda

Ære være dem som tør, som satser og som tror sterkt på ideen.
Debatt

De siste åra har to – tre tusen publikummere tatt turen til Vera for å oppleve friluftsteater i fjellbygda. I år er det siste året med Veresspelet. Men teaterentusiastene gir seg ikke med det. I går ettermiddag ble det lansert en storsatsing fra neste år. I august 2020 går teppet opp for Sol av Isfolket, et musikkteater basert på den populære bokserien til den folkekjære forfatteren Margit Sandemo, framført på Tronsmoen Amfi ved Veressjøen.


De har tenkt stort og lagt lista høyt. For lettvinthets skyld kunne initiativtakerne ha valgt å framføre dette nærmere folk. Det er ikke de få fastboende i Vera som først og fremst er i målgruppen. Målet er å gjøre dette så særegent og spesielt at man klare å trekke folk fra fjern og nær, som vil valfarte oppover dalen for å få en helt spesiell opplevelse i et annerledes, men storslått miljø med naturen i fjellbygda som kulisse.

Frisk satsing. Mange gode krefter har gått sammen om denne satsingen. Skuespilleren Paul Ottar Haga hadde ideen og har klart å få med Svein Eggen, eieren av fjellgården Tronsmoen og den som i sin tid bygde opp Tronsmoen Amfi på eiendommen. De har stiftet selskapet Fjellteateret i Vera AS. Svein Eggen har lovt å modernisere og fordoble publikumskapasiteten i amfiet. Og som alltid når det gjøres ting i Helgådalen og Vera, stiller lokalbefolkningen opp som solide støttespillere og dugnadsfolk. Jeg, og mange med meg, har latt oss imponere over den driven og gjennomføringsevnen de har når de har satt seg noe fore.

Teatersatsingen i Vera handler om noe mer enn å gi publikum gode kulturopplevelser og gi et tilbud til amatører og profesjonelle som elsker å stå på scenen. Tanken bak er at dette er en næringssatsing i dalføret. Ambisjonen er å trekke flere tilreisende til Vera og stimulere til å utvikle reiselivet. Kulturkommunen Verdal er en av de fremste eksponentene på det området fra før. At denne friske satsingen skjer i den delen av kommunen som ligger lengst unna E6 og befolknings-konsentrasjonene, gjør det ekstra spennende. Men desto mer gledelig.

Som sagt: Lista er lagt høyt når det satses i Vera. Friluftsteater i Trøndelag er på mange måter et sjansespill. Men ære være dem som tør, som satser og som tror sterkt på ideen. Det er bare å glede seg til august neste år!

(Lederkommentar i Innherred 30. juli 2019)