Dagens leder

Ekstremismen er midt iblant oss. Og den smitter!

Vi har alle et ansvar for å ta tak. Statsminister Erna Solberg og statsråd Jan Tore Sanner møtte menigheten i Al-Noor Islamic Centre i Bærum etter terrorangrepet sist helg. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix 

Debatt

Vegen er ikke lang fra aggressiv hatretorikk på nett til væpnede terrorhandlinger. I helga fikk vi igjen bekreftet at dette ikke bare skjer i andre land. Dette skjer også i vår midte. Den nå draps- og terrorsiktede 21-åringen har på nett gitt uttrykk for høyreekstreme og innvandrerfiendtlige holdninger.

I ett innlegg i hans navn like før anslaget mot moskeen i Bærum lørdag ettermiddag, hylles tilsvarende terroraksjoner i USA og på New Zealand. Mannen oppfordret folk til å delta i det han kaller en rasekrig. Ifølge siktelsen drepte han sin 17 år gamle adopterte stesøster, før han dro til al-Noor-moskeen hvor han skal ha løsnet flere skudd før han ble overmannet av folk som oppholdt seg der.

Ekstremismen smitter. Det er fortsatt mye vi ikke vet om bakgrunnen for lørdagens terror. Det synes åpenbart at vi har å gjøre med en ung mann som har latt seg inspirere av hatpropagandaen som florerer på nettet, og av terrorhandlinger begått andre steder i verden. Måten han opptrådte på i fengslingsmøtet, tyder også på at han har gjort seg tanker om hvordan han selv ønsker å bli framstilt i ettertid. På samme måte som han selv lot seg inspirere av Christchurch-terroristen Brenton Tarrant, ser det ut som den terrorsiktene ønsker å inspirere andre til å gjennomføre slike bestialske handlinger.

Faren er stor for at gjerningsmannen kan oppnå det. Ekstremisme smitter. Sannsynligvis i større grad enn vi like å tro. For noen er vegen kort fra ord på en vegg til konkrete handlinger. Det faktum gjør det også vanskelig å beskytte samfunnet mot lignende hendelser. Det kan ikke hindre oss i å være enda tydeligere på hvor grensene går for hva vi skal akseptere av hatefulle ytringer som spres. En veg å gå kan være å gjøre det lettere for politiet å slå raskere ned på ytringer som åpenbart er straffbare, slik noen har tatt til ordet for.

Angrep på islam. Lørdagens angrep i moskeen i Bærum skjedde dagen før id, en av muslimenes helligste dager. «Som om noen skulle skyte inn i en kirke på lille julaften», sier Venstre-politikeren Abid Raja som selv er muslim. Mer enn noen gang er det viktig at vi står skulder ved skulder med og viser solidaritet med våre muslimske landsmenn. Over tid er det den beste måten vi kan motvirke at holdningene til terroristen spres og får ytterligere fotfeste. Vi er ett folk!

(Lederkommentar i Innherred 13. august 2019)