Vi må satse på fremtiden

Debatt

Digitaliseringen er i anmarsj, dette kan være skummelt, men kan også gi oss store muligheter for Verdal kommune. Verdal Kommune har en av landets største industriplasser. Verdal industripark tilbyr jobber innen industrien, men også mye innen bygg og anlegg.

Fremtidens jobber vil endre seg i takt med den digitaliseringen vi ser i anmarsj. Vi ser gode eksempler på at noe av industrien blir hentet tilbake til Norge og Norden. Dette er fordi teknologi koster det samme over hele verden og dermed stiller Norge og Norden seg til. Robotisering i industrien ser vi er noe som virkelig har fått fotfeste.

Vi begynner å se at enkelte bedrifter satser på nettopp dette og faktisk eksporterer til land som Kina. Vi må fortsette med den digitaliseringen vi har begynt med i kommunen også. Vi må være frempå for en fornuftig holdning til dette. Vi skal passe på at vi ikke lar den digitaliseringen som vi legger til rette for, være en form for å korte ned på tilbudene vi har i kommunen.

Men digitalisering er ikke til å unngå. Ved å ha utvalg i kommunen som kan vurdere om tilbudene blir bedre eller om de faktisk blir dårligere, kan man dra godt nytte av digitalisering. Vi må passe på at vi har en videregående skole som er «up to date» på hva som foregår i arbeidslivet og hva som kreves av kompetanse.

Det vil komme nye læreplaner nå som høyst sannsynlig har lagt fokus på dette med nettopp digitalisering. Dette kan føre til at man må investere i utstyr som koster mye penger. Og her må være med på det som skjer. Vi må kunne sikre at elever som går ut av Verdal videregående skole føler de har fått en god innføring i morgen dagens arbeidsliv. Vi må ha lærere som føler de får den opplæringen og det utstyret som kreves for å kunne møte dagens og morgen dagens arbeidsliv.

Om dette er innen teknikk og industriell produksjon, bygg- og anleggsteknikk, service og samferdsel eller helse og- oppvekstfag så er utfordringene på samme nivå. Teknologi som tok 20 år å utvikle før, tar i dag i utgangspunktet 2 til 3 år.

Dette gir oss en kjempe-utfordring, men også en kjempemulighet. Om vi er en kommune som tør å møte den moderne tidsalder, så har vi en kjempemulighet til å bevare og også skape nye arbeidsplasser. Vi skal også være en kommune som er moderne innen fagbevegelsen. Det som ligger i den setningen, er for meg en kommune som er for hele stillinger. Som passer på at man bruker bedrifter med tariff, tar inn sin del av lærlinger og har en tydelig holdning til bedrifter som ikke tilbyr dette. Fagbevegelsen har uten tvil vært med å skape et stabilt arbeidsmarked i Norge.

Om vi satser riktig på fremtidens jobbmuligheter og et godt samarbeid med fagbevegelsen så er jeg sikker på at Verdal kommune kan gjør det godt inn i fremtiden.

Bengt Are Zakariassen

3. kandidat for Verdal SV

Sven-Øyvind Bern

1. kandidat for Verdal SV