Innlegg

Finnes det en løsning?

Skogningene har aksjonert og ropt ut om endring, men har vi ropt høyt nok? Foto: Roger M. Svendsen 

Debatt

Det er snart valg og politikerne står på for å få flest mulig til å stemme på sitt parti. Alle har de gode saker de jobber med og hjertesaker de fremmer. Vi på Skogn har også mye bra vi jobber med og vi ønsker å fremme trivsel og bolyst i bygda vår. Men vi har et lite hjertesukk, nemlig jernbaneovergangen i Skogn sentrum. Denne overgangen har skapt mye bekymring og frustrasjon hos alle som bor her.

I 2011 var velforeningen i Holåsen sammen med Ordfører, en representant fra Fylkeskommunen og en fra Bane Nor. Det var da full enighet om at her måtte man få til en planfri kryssing av jernbanen. Dette er åtte år siden og mye har skjedd siden den gang, men vi står fortsatt uten en løsning.

Flere ganger i året er det trøbbel med bommene, barn på tur til og fra skole og fritidsaktiviteter blir stående usikker på hva de skal gjøre. De er oppfordret til å ikke gå på rødt lys, men hva gjør men når bommene står oppe, skolen starter snart og de har kanskje ventet 20 minutter allerede? Bane Nor skal ha folk på plass snarest, men det har skjedd at det har tatt opp til en time før noen har ankommet. De «trøster» oss med at når det er feil med bommene skal toget passere i lav hastighet. Men alle vet at et tog mot et barn kan få katastrofale følger uavhengig av hastighet. Hver gang det er problemer med bommene får vi alltid tilbakemeldinger på at NÅ har de funnet feilen, så nå blir det bra. Fortsatt har vi til gode å se det.

Skogningene har aksjonert og ropt ut om endring, men har vi ropt høyt nok? Hva skal til for at det endelig skjer noe? Må vi selv ta det med til Oslo fordi politikerne i Levanger ikke taler høyt nok?

Jernbaneovergangen har også ført til at det har vært byggestans i fem år, hvor i landet, ja i verden har det noen gang skjedd? Innsigelsene for Åsveien 15-17 ble opphevet i april, men vi har allerede fått nye innsigelser fra Bane Nor som stopper et annet byggeprosjekt. Bane Nor krever en løsning for planfri overgang før flere byggeprosjekter settes i gang.

Vi får stadig bekymringsmeldinger fra foreldre som sender sine håpefulle til skolen og vi vet med sikkerhet at det er flere barn som blir kjørt til skolen fordi man ikke kan stole på bommene. Vi har ingen liv å miste, så vi krever fortgang i saken!

I mars 2017 ble vi presentert en flott skisse for planfriovergang på Skogn, vi øynet håp om at nå skjer det endelig noe! Levanger kommune og Fylkeskommunen sa seg villig til å ta en tredjedel av regningen hver, men Bane Nor ønsket ikke å være med på å ta en del av regningen. Ble alt håp ute her? Har snakket med flere politikere i denne valgkampen og inntrykket er at alle ønsker at vi skal få til en planfri overgang. Da er spørsmålet vårt, hvordan skal dere politikere få til det? Hva er veien videre? Hvilket tidsperspektiv ser dere for dere?

Skogn Forum