«Utakk er Venstres lønn»

Roger Rein 

Debatt

Lørdag skrøt jeg av den påtroppende ordføreren i Verdal, Pål Sverre Fikse, for å utvise raushet når det nye kommunestyret skal velge medlemmer i formannskap, råd og utvalg. Sp kunne sopt med seg mye mer med sitt rene flertall, men valgte heller en løsning som gjør at flere partier blir representert i utvalgene.

I nabokommunen Levanger ser det ikke ut som den samme rausheten blir utvist fra Sp og de øvrige partiene som nå danner et flertall. Senterpartiet, som ble valgets vinner, skal som kjent samarbeide med Høyre, Kristelig Folkeparti og Fremskrittspartiet. Et femte parti, som hører naturlig til i denne konstellasjonen, Venstre, ble plassert på gangen.

De er blitt kalt «Knoll og Tott». Og selv om de til tider har syntes det har vært artig, går de ikke god for betegnelsen. Vi har møtt de avtroppende ordførerne i Levanger og Verdal, Robert Svarva og Bjørn Iversen.


– Vi har ikke noe imot Venstre, men det er vanskeligere dess flere parter som skal bli enige, er forklaringen Senterpartiets Hans Heieraas gir i Trønder-Avisa. KrFs Børge Lund sier i samme artikkel at det ikke virker å være et massivt krav fra innbyggerne om å ta med Venstre inn i et nytt samarbeid.

Muligens var kommentaren fra Børge Lund ment å være morsom. Jeg tror ikke alle oppfatter den som det.

Utakk til Venstre. Utakk kan være livets lønn. Det har Venstre i Levanger til fulle fått oppleve ved dette kommunevalget. Da flertallspartiene for fire år siden, Ap, KrF og Sp sopet med seg åtte av ni plasser i formannskapet, gikk den siste plassen til Venstre.

Jeg synes Karl M. Buchholdt har løst rollen som eneste opposisjonspolitiker på en god måte. Tilsynelatende fikk han også til en aktiv og synlig valgkamp. Velgerne mente åpenbart ikke det, og etter valget har det ikke gått noe bedre. For ikke bare tapte Venstre valget i Levanger, der de mistet ett mandat. De har også grunn til å føle seg sviktet av sine venner, som plasserte dem på gangen da flertallsboet skulle gjøres opp.

Nå forstår jeg det sånn at Venstre har mottatt en invitasjon fra SV som de trolig vil takke ja til. For å få en best mulig uttelling, og få jevnet ut de ulike posisjonene som skal besettes, har SV fått med seg Rødt og miljøpartiet. Også Arbeiderpartiet og Venstre kan bli med på et valgteknisk samarbeid når kommunestyret skal konstitueres. Jeg synes det står dem til ære at også Venstre inviteres inn i denne varmen, og forstår at det skjer blant annet som et svar på det som oppfattes som en uvilje for flertallskonstellasjonen.

Raushet kan også være gull. Historien fra Verdal på lørdag var et eksempel på det. I det lange løp tror jeg også det hadde vært mer lønnsomt for Sp i Levanger.