Dagens leder

Dette er en oppgave som de unge ser seg nødt til å ta

Markeringen i Sjøparken fredag samlet masse unge. De tar på alvor klimautfordringen, som et altomslukende spørsmål som angår deres framtid.   Foto: Tor J. Friberg

Debatt

Når russen tar initiativet til en politisk markering, slik vi opplevde i Sjøparken i Levanger i går, skjønner vi at det er alvor. Russen er vanligvis opptatt av helt andre spørsmål. Også de unge på Innherred er opptatt av klimasaken. De kjenner også på at dette er et altomslukende spørsmål som angår deres framtid.

På samme måte som Greta Thunberg brukte harde ord mot verdenslederne som var samlet hos FN i New York, var det også et soleklart budskap til voksengenerasjonen fra de unges talerstol i Sjøparken. Ungdommen forventer at de voksne «blir voksne», og tar inn over seg hvor alvorlig situasjonen er. «Vår generasjon blir den første som får følt effekten av klimaendringene på kroppen, og det føles allerede, økosystemer kollapser og mennesker sulter, tørster og dør», sa Johannes Hembre-Ingul, en av dem som holdt appell under gårsdagens svært godt besøkte klimastreik i Levanger.

Med svært få unntak mener ekspertisen på området, verdens klimaforskere, at klimakrisen er menneskeskapt. Menneskeheten har kort tid på oss for å handle hvis vi skal unngå svært alvorlige skadevirkninger. Hvordan har det seg da at voksne, anstendige og egentlig godt opplyst mennesker, da klamrer seg fast i de få promiller av forskere som er av en annen mening? Skeptikerne har åpenbart bestemt seg for at deres verdensbilde er rett. De mener at de som roper ut høye varsko og ber om tiltak, overdriver og bedriver vranglære.

Hemningsløs mobbing. En ting er de som mener det. Enda verre er de som mener det, og som samtidig lar sin vrede gå ut over unge, opplyste og bekymrede aktivister. Det er regelrett mobbing i stor skala som er blitt 16-årige Greta Thunberg til del den siste tida. Hemningsløse hentydninger om at den svenske jenta og hennes nærmeste har uhederlige motiver for engasjementet har florert i både i sosiale og andre medier. Når de ikke klarer å drepe meningene, går de over til karakterdrap. Det er stygt å se på.

Har du nådd middagshøyden i alder, kan du sikkert nok av egoistiske grunner la være å ta følgen av den skade menneskeheten har påført vår klode. Men hensynet til barn, barnebarn og neste generasjoner burde få flertallet av oss til ta omkostningene med de tiltak som er nødvendig. Dessverre ser det ikke sånn ut. For å si det med unge Johannes Hembre-Ingul i Sjøparken fredag ettermiddag: «Når vi streiker for klimaet så er det ikke en oppgave vi har bedt om. Det er en oppgave vi er nødt til å ta.» Takk for at dere gjør det!

(Leder i Innherred 28. september 2019)