En skam for fotballen

Debatt

Det er seks år siden daværende FIFA-president Sepp Blatter åpnet konvolutten der det sto: Qatar. Om seks år starter VM i den lille Gulfstaten.

Selv den skandaliserte Sepp Blatter har sagt at det var feil å gi mesterskapet til Qatar.

At det kan bli opp til 50 grader i Qatar på den tiden av året i dette landet kan bli direkte farlig både for spillere og folk som ikke er vant med slik varme.

Det store spørsmålet har vært alkohol eller ikke alkohol til publikum? Som et muslimsk land er alkohol egentlig bannlyst. Men på noen få luxus-hoteller i Doha flyter øl og drinker som andre steder i verden.

Noen stor fare for bråk fra publikum blir det ikke. Interpol er allerede koblet på saken og kjente fotballbråkere gis ikke innreisetillatelse.

Prislappen på mesterskapet er svimlende, oppimot 220 milliarder dollar. Sammenlignet med Sotsji-OL i 2014 var den også temmelig drøy, omkring 50 milliarder dollar.

Når jeg i overskriften bruker ordet skam for fotballen så er det flere arbeidsmigranter som bygger finalebyen Lusail som bygger byen og de forskjellige stadioner uten lønn.

Minst 78 arbeidstakere fra Nepal, India og Filippinene har jobbet ulønnet siden februar 2016, skriver Amnesty, som mener arbeiderne skulle hatt en gjennomsnitts -lønn på 2000 dollar i den samme perioden.

Flere av arbeiderne Amnesty har snakket med, forteller at de har jobbet med prosjektet knyttet til fotball VM i Qatar. Flere forteller at de har vært nødt til å selge sin eiendom, eller tatt barna ut av skolen for å få livet til å gå rundt. Men samtidig er de bundet av en lov som sier at en arbeidstaker ikke kan bytte jobb eller forlate landet uten tillatelse fra arbeidsgiveren.

Det er rått hvordan arbeiderne kan bli behandlet i dette landet Qatar et av de rikeste landene i gruppen av muslimske Gulfstater. Skam for fotballen.

Asbjørn D.K. Eklo