Hva er hatytringer på nett et symptom på?

Logobilde.Assisterende redaktør Innherred, Anja Hartløff Helland. 

Debatt

Tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik uttrykte i en kronikk sist uke stor bekymring over hatefulle ytringer på nett. Han konkluderer med at dette er en fare for demokratiet: «Det vi nå til tider er vitne til, kan undergrave forutsetningen for vårt demokrati, nemlig en levende anstendig debatt og at alle som vil, kan engasjere seg i politisk arbeid.»

Det er synd at politikere gruer seg til å opptre offentlig, og at de må stenge kommentarfeltet i sin egen blogg, fordi det raser inn med de forferdeligste kommentarer. Et kommentarfelt i en blogg som egentlig kunne vært en fin arena for å diskutere meninger. Det samme gjelder åpenbart kommentarfeltene for ulike aviser og nettsteder. Kommentarene er ofte så enspora, bastante og ja, nettopp hatefull, at det å argumentere imot ser ut som helt fånyttes. Det er synd at man ikke kan brynes på hverandres meninger uten å bli meid ned. Det er mange gode meninger og saksopplysninger som aldri får komme frem på grunn av det.

Aftenposten hadde i helga et interessant intervju med den australske journalisten Ginger Gorman. Hun opplevde en storm av hets og trusler etter å ha skrevet om et homofilt par, som senere viste seg å være pedofile. Hun bestemte seg for å bli kjent med dem som sto bak hetsen av henne. Hun betegner møtet med disse mennene som skremmende. For de var nesten utelukkende menn, som føler at ingen hører på dem: «De er ofte isolerte, kommer fra fattige eller vanskelige sosiale forhold, mange har psykiske problemer og misbrukerproblemer. Og de blir lett radikalisert i dette miljøet.» Dette sammenfaller med PST sin årlige trusselvurdering av Norge.

Man kan jo lett heve øyenbrynene og bli en smule oppgitt over voksne mennesker som sitter og slenger dritt om andre på nettet, nå sist veldig synliggjort av stormen mot en sekstenåring fra Sverige. Mye av debatten blir bare fordummende. Men radikaliseringen av sårbare mennesker er en annen skremmende side av det hele. Og ser man drittslengingen og hatkommentarene som symptomer på noe annet. Folk som ikke har det bra. Da er det utfordringer som må løses på mange andre plan, og ikke forsvinner ved sterkere kontroll på nettet.