Innlegg

– Vi må ta debatten - er SNK de rette til å forvalte spel-arven lenger?

Spelet om Heilag Olav må kanskje forvaltes i et AS eller en stiftelse i fremtiden, hvis det skal få den rette profileringen, antyder Ole Petter Ingebrigtsen.  Foto: Tor Ole Ree / Privat

Debatt

Den 18 oktober gikk SNK ut i media med at de ville ta et «pauseår» i Spelet om Heilag Olav i 2020, for å dekke opp et stadig større underskudd pga (blant annet) sviktende publikumstilstrømming.

Dette har naturlig nok skapt sterke reaksjoner både i teatermiljøet og blant folk ellers i Verdal og på Innherred. Kort tid etter gikk SNK ut og modererte seg noe, og lovte at det blir spel i 2020, men at man i stedet vil ta et «pauseår» i 2021, og at man må belage seg på spel kun annethvert år framover.

For oss som har vært aktive i spelmiljøet lenge, har dette for så vidt ligget i kortene ei stund. At publikumstallene i mange år har gått nedover, har jo vært velkjent, og mange har skyldt på omstridte regivalg, og til dels dårlige anmeldelser de siste årene. Men med tanke på at årets spel opplevde generelt positive anmeldelser, og at regien i stort sett ble godt mottatt, blir den forklaringa vanskeligere å bruke.

Tropevarmen som kom akkurat under forestillingsperioden kosta oss nok noen tilskuere, men neppe så mange at det hadde noen voldsom innvirkning på det totale publikumstallet (en stor del av billettene blir tross alt solgt på forhånd, lenge før man visste hvordan været ville bli...)

Vi må rett og slett ta debatten nå, både basert på de siste dagers utspill, og utviklinga de siste årene: Er SNK rett og slett de rette til å forvalte spel-arven lenger? Både Elden på Røros og Peer Gynt på Gålå - de kanskje to største «konkurrentene» til Spelet om Heilag Olav - administreres av henholdvis en egen stiftelse (Stiftelsen Elden) og et eget AS (Peer Gynt AS).

Under SNK sin administrasjon, ser vi at Spelet om Heilag Olav - som burde være den desidert største attraksjonen i området - «drukner» i det andre som markedsføres på Stiklestad. Under årets Olsokdager reagerte flere på at dramatiseringa av Olavs og Astrids bryllup, en enkelt forestilling på en enkelt kveld, ble markedsført og trukket fram i like stor grad som det langt større Spelet.

Evner SNK å markedsføre Spelet på riktig måte? Det kan virke som de ikke gjør det... Det er på høy tid at Verdals politikere vurderer om det er ønskelig - ja til og med totalt nødvendig - for Spelets framtid å la det stå på egne bein - om det nå er i form av en stilftelse a la Elden, et AS a la Peer Gynt på Gålå, eller direkte under kommunal regi...

Ole Petter Ingebrigtsen

Mangeårig aktør i Spelet om Heilag Olav