Det kan fort bli en heftig sykehusdebatt

Logobilde. Roger Rein. Ansvarlig redaktør Innherred. 

Debatt

Det pågår heftige sykehusdebatter både i nord og sørvest. Snart er turen kommet til Trøndelag. For denne uken ble det kjent at Helse Midt-Norge vil utrede ett helseforetak i Trøndelag. Blir dette en realitet havner St Olavs hospital, Sykehuset Levanger og Sykehuset Namsos i samme foretak. Det er all grunn til å følge med og være på vakt mot det som kommer i kjølvannet av en slik sammenslåing. Det er ikke sikkert at det er til Levangers beste, for å si det litt mildt.

Dette kommer ikke overraskende. Det har ligget i kortene etter at Trøndelag ble ett fylke at det også ville komme endringer på helsefronten. Selv om det er et utredningsarbeid som startes opp er det ingen grunn til å tro at dette ikke blir en realitet. Ledelsen i det regionale helseforetaket avdramatiserer selvfølgelig en slik endring. «I prosjektmandatet vil det bli lagt til grunn at sykehusstrukturen videreføres med blant annet akuttsykehus i Namsos og Levanger og at vi skal sikre et godt desentralisert spesialisthelsetilbud i hele regionen», sier adm.dir. Stig Slørdahl i en pressemelding.

Løfter uten verdi. Dette skal vi ikke ta for god fisk. Sykehusene arbeider under svært stramme rammer. De sliter fælt med å innfri de forventninger som samfunnet har til et godt helsevesen. Dette vil fortsette. Det er lett å se for seg at en dag vil det nye helseforetaket stå overfor valget mellom strukturelle endringer eller omfattende kutt. Den dagen har ikke løftene fra administrerende direktør Slørdahl noen verdi.

Vi må ta lærdom av det som skjer andre steder i Helse-Norge. Rundt oss stormer det kraftig når det diskuteres sykehus. På Helgeland vil man gjøre om tre lokalsykehus til ett stort. Fra Bindal til Mo i Rana, som kan få det nye sykehuset, er det nærmere 300 kilometer. Fra Bindal til Mosjøen, som også vil ha nysykehuset, er det 200 kilometer. Det er det samme som avstanden mellom Namsos og Trondheim. I Møre og Romsdal har det i flere år vært «full krig» mellom Kristiansund og Molde. Nysykehuset blir bygd mellom de de to byene. De ligger like langt fra hverandre som Levanger og Trondheim.

Jeg skal ikke male fanden på veggen. Men, det er all grunn til å være på vakt den dagen vi får ett helseforetak i Trøndelag. Det kan fort bli en heftig sykehusdebatt også hos oss.

(Lederkommentar i Innherred 28. november 2019)