Leserinnlegg

Vi skulle hatt en plass i sentrum også, men noen må finne ut hvordan og hvor

Folkemylder på Festiviteten da kinoen hadde premiere på High School Musical 3 i 2008.   Foto: Anja H. Helland

Hanne Holthe Munkeby.  

Debatt

«Vi treffes på kinohjørnet!!»

Denne lille beskjeden, har nok mange av oss, - som er over en viss alder og har bodd i Levanger, - sagt til våre venner, som en siste beskjed før vi gikk, hver til vårt! Mange vil nok kjenne seg igjen her!

Den gang vi hadde kino og som var i «drift», hver kveld, var «kinohjørnet» stedet der vi alltid møttes og også møtte andre som vi ikke kjente enda! Det var alltid folk her! Vi fikk nye venner på denne plasse! Vi visste at her kom det folk i alle aldersgrupper, noen for å gå på kino, men de fleste kom for å treffe andre kjente, og også møte noen nye individ! De fleste av oss har et «behov» for å treffe andre mennesker, få drøfte et eller annet, fortelle hva vi har gjort og skal gjøre og få en oversikt over hvordan «ståa» er hos venner og kjente. Dette behovet har vi heldigvis også i dag og vi møter opp her og der for både å se gamle og nye mennesker og også få fortelle om vårt og å høre om andres nytt!

Det var allllltid folk utenfor kinoen, noen satt på trappa, noen sto i klynger og pratet, andre igjen, sto i kø for å kjøpe kinobillett, mens noen gikk inn på Telegrafen (nabohuset, nå Musikkens Hus) og bestilte kinobilletter og slapp å stå i kinobillettkø!! Noen var litt lurere, eller latere! Mobiltelefon var ikke kommet til oss enda da jeg var ungdom! Tenk, - vi har overlevd likevel!

Etter påskeferien, var det alltid særs mye folk på «fem-forestillingen», det myldret, - i alle fall sto det mange ungdommer utenfor kinobygningen og de fleste hadde lyse skjorter, lyse bluser eller i alle fall noe lyst i halsen! Brunfargen måtte vises fram, må vite, og den som var brunest ble beundret!

Her fikk vi vite hvordan påska hadde vært, og noen hadde «ville» historier og fortalte fra skiturer og fjellturer, som ikke kunne måle seg med noe som helst!

Vi som var ungdommer i tida for ca. 65 ( !!!) år siden og også litt seinere, hadde ikke alltid penger til å se filmene, for sommerjobbens lønninger holdt ikke et helt år til «utskeielser»! Men vi møtte opp på kinohjørnet og fikk den praten, den diskusjonen som vi trengte (og som alle trenger nå også) og etter at vi hadde fått pratet med alle som var «viktige» for oss, gikk vi ganske fornøyd hjem igjen!

Sånn er det i dag også! Folk møter opp, ikke for at de mååå ha den kaffekoppen, men for å få pratet med andre, fortelle om seg og sin familie og også høre hvordan det står til med andre! Dette er et stort behov for de fleste av oss og jeg håper at slike samlings-steder kan bli på flere plasser/steder og at det ikke trengs bil for å komme dit for alle!

Vi skulle hatt en plass i sentrum også, men noen må finne ut hvordan og hvor. På Brusve gård, like bortenfor/ovenfor Brusvebrua, er det samlingsmøter her nesten hele året, en dag i uka (onsdag). Folk strømmer til, ikke baaaare for å få kjøpt seg kaffe og brød, men helst for å møte andre!! Av og til er det også under-holdning i stuene, med flott musikk fra lokale, flinke utøvere, og noen leser opp et eller annet og som fenger oss! Veldig trivelig! Dette er hver onsdag i uka, nesten hele året, men vi har enda flere dager hvor vi savner et møtested for alle! Hvem har en idè om en slik plass i sentrum? Det fortelles også mye god og gammel historie som det er svært interessant å høre på!! Jeg håper at akkurat du tar deg en tur!!!