I disse korona-tider: Tør vi å snakke om døden?

Logobilde Vivian Lunde Tidemann Blogger og sykepleier fra Levanger  

Debatt

Hva gjør vi om mamma, pappa, bestemor eller oldefar blir smittet av korona? Har du spurt dine nærmeste om hva de ønsker om de skulle havne på sykehus og i verste fall respirator?

Jeg har lest i media og selv snakket med eldre som sier de ikke er redde - noe skal vi dø av! Andre er kjempe redde og holder seg innendørs.

Vil det si at de som ikke er redde tenker at det blir deres bortgang?

For uavhengig av hvordan man blir smittet så har man krav på helsehjelp, for hver som blir syk og havner på intensiv, forsvinner en av Norges få intensiv plasser. Den syke trenger det beste Norge har å by på av kompetanse og behandling, og denne behandlingen er i «begrenset opplag».

Slike tanker rører ved noe i oss. Kanskje blir du betenkt, kanskje opprørt og provosert? Eller kjenner du på fortvilelsen?

Noen av oss har allerede tenkt på dette og snakket med de nærmeste. Men sannheten er at nå er det viktigere enn noen gang å ta valg for fremtiden.

Om bestemor egentlig ønsker en bortgang mens hun enda er frisk i toppen og lever på sitt beste - så må hun slippe å ligge i respirator! For kanskje overlever hun, men må leve en stund med kronisk lungebetennelse før hun til slutt dør av den.

Hvis farfar har bestemt seg og vet at vennene hans tenker som han, at de vil drikke kaffen sin sammen til siste slutt - så må også familien snakke om dette.

Det finnes noe som heter HLR minus, som vil si at når hjertet stopper, så vil ikke helsepersonell starte med gjenoppliving (som vil si man avstår fra hjerte lungeredning) Dette er noe vedkommende eventuelt pårørende av vedkommende avgjør sammen med lege. Det legges inn i journalen slik at helsepersonell blir oppdatert og vet hva som gjelder.

Snakk om døden, snakk om hva dine nærmeste ønsker - det er sårbart men å vite gir også trygghet.

https://www.med.uio.no/helsam/tjenester/kunnskap/etikk-helsetjenesten/kasuistikker/avveining-om-hjerte-lunge-redning-%28hlr%29.html


Vivian Lunde Tidemann

Sykepleier